Συμφωνία-μαμούθ: Η Disney εξαγοράζει την 21st Century Fox

Συμφωνία-μαμούθ: Η Disney εξαγοράζει την 21st Century Fox Facebook Twitter
Φωτό: EPA/JUSTIN LANE
0

Σε μια στρατηγική κίνηση που αλλάζει ριζικά την παγκόσμια βιομηχανία ψυχαγωγίας, η Walt Disney προχώρησε στην συμφωνία, ύψους 52,4 δισ. δολαρίων, για την εξαγορά των δραστηριοτήτων ψυχαγωγίας της 21st Century Fox, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Η συμφωνία περιλαμβάνει το 39% των μετοχών της Fox στο δορυφορικό δίκτυο Sky και το κινηματογραφικό στούντιο της 20th Century Fox, σύμφωνα με ανακοίνωση της Disney. Με την εξαγορά, η Disney διευρύνει την ήδη εκτεταμένη «βιβλιοθήκη» ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών, περιλαμβάνοντας ταινίες όπως το «Avatar» και «Deadpool», καθώς και επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές όπως οι «Simpsons» και «Μοdern Family».

Τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της Fox, συμπεριλαμβανομένων των Fox News και Sports, θα αποτελέσουν μια νέα εταιρεία και θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο του μεγιστάνα των media Ρούπερτ Μέρντοχ. Η απόφαση του κ. Μέρντοχ να πωλήσει το μεγαλύτερο κομμάτι της Fox ήταν έκπληξη για πολλούς σχολιαστές, δεδομένης της επιθυμίας του μεγιστάνα των media να επεκτείνει συνεχώς την «αυτοκρατορία» του στη διάρκεια της τελευταίας πεντηκονταετίας.

Η συμφωνία κλείνει έναν κύκλο, πάνω από μισού αιώνα επικράτησης στα μέσα ενημέρωσης του ιδιοκτήτη της Fox, ο οποίος είναι 86 ετών.

Ο Μέρντοχ κατάφερε να μετατρέψει, μία μικρή Αυστραλιανή εφημερίδα που κληρονόμησε από τον πατέρα του στην ηλικία των 21 ετών, σε μία από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες στο χώρο της ενημέρωσης και του κινηματογράφου.

Δεν είναι σαφές πώς η συμφωνία θα αντιμετωπιστεί από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές ανταγωνισμού.

Το deal Disney-21st Century Fox βρίσκεται ήδη υπό το «μικροσκόπιο» της βρετανικής αρχής Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA), που αναμένεται να κοινοποιήσει τα προκαταρκτικά της συμπεράσματα τον Ιανουάριο.

H Fox που απομένει μετά τη συμφωνία είναι μια ολοκληρωμένη εταιρεία, με δραστηριότητες ειδήσεων και αθλητικών εκπομπών.

TV & Media
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ