Ερευνητές υποστηρίζουν ότι βρήκαν τυχαία, θεραπεία για τον καρκίνο μέσω της ελονοσίας

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι βρήκαν τυχαία, θεραπεία για τον καρκίνο μέσω της ελονοσίας Facebook Twitter
1

Ένα τεράστιο βήμα στην αναζήτηση θεραπείας του καρκίνου έχουν κάνει πιθανότατα επιστήμονες, οι οποίοι ανακάλυψαν τυχαία ότι μια πρωτεΐνη της ελονοσίας μπορεί να είναι αποτελεσματικό όπλο κατά της νόσου, γράφει σε άρθρο του σήμερα ο Independent.

Δανοί ερευνητές προσπαθούσαν να βρουν έναν τρόπο να προστατεύσουν τις έγκυες γυναίκες από την ελονοσία, η οποία μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα, διότι προσβάλλει τον πλακούντα. Την ίδια στιγμή ωστόσο, αποδείχτηκε ότι πρωτεΐνες ελονοσίας μπορούν να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα.

Οι επιστήμονες συνδύασαν τμήμα της πρωτεΐνης που χρησιμοποιείται στο εμβόλιο κατά της ελονοσίας και το οποίο διεισδύει μέσα στα κύτταρα, με μια τοξίνη που μπορεί να διεισδύσει στη συνέχεια μέσα στα καρκινικά κύτταρα και να απελευθερώσει τις ουσίες της, σκοτώνοντάς τα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι και στις δύο περιπτώσεις η πρωτεΐνη της ελονοσίας μπορεί να προσκολληθεί στον ίδιο υδατάνθρακα. 

Ο υδατάνθρακας εξασφαλίζει τη γρήγορη ανάπτυξη του πλακούντα. Η ομάδα που ευθύνεται για τα νέα ευρήματα τόνισε πως το ίδιο μπορεί να συμβεί στους όγκους, αφού το το παράσιτο της ελονοσίας προσκολλάται στα καρκινικά κύτταρα με τον ίδιο τρόπο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να τα σκοτώσει.

Οι επιστήμονες είπαν ότι έκαναν έρευνες για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να βρουν έναν τρόπο να εκμεταλλευτούν τις ομοιότητες μεταξύ του πλακούντα και του όγκου.

«Για δεκαετίες, οι επιστήμονες έψαχναν για ομοιότητες μεταξύ της αύξησης του πλακούντα και του όγκου», δήλωσε ο Αλί Σαλάντι από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. «Ο πλακούντας είναι ένα όργανο, το οποίο μέσα σε λίγους μήνες, αυξάνεται από μόνο λίγα κύτταρα σε ένα όργανο που ζυγίζει περίπου δύο κιλά, και παρέχει στο έμβρυο οξυγόνο και τροφή σε ένα σχετικά ξένο περιβάλλον. Και οι όγκοι κάνουν λίγο πολύ το ίδιο, μεγαλώνουν επιθετικά σε ένα σχετικά ξένο περιβάλλον».

Η διαδικασία αυτή έχει ήδη δοκιμαστεί σε κύτταρα ποντικιών με καρκίνο, με τις διαπιστώσεις να περιγράφονται σε άρθρο για το περιοδικό Cancer Cell. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μπορούν να αρχίσουν τις δοκιμές στους ανθρώπους μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

«Τα μεγαλύτερα ερωτήματα είναι κατά πόσον θα λειτουργήσει στο ανθρώπινο σώμα, και αν το ανθρώπινο σώμα μπορεί να αντέξει τις δόσεις που απαιτούνται χωρίς να αναπτυχθούν παρενέργειες» δήλωσε ο Σαλάντι. «Αλλά είμαστε αισιόδοξοι επειδή η πρωτεΐνη φαίνεται να συνδέεται μόνο με τον υδατάνθρακα που βρίσκεται αποκλειστικά στον πλακούντα και σε καρκινικούς όγκους στον άνθρωπο». 



Στις δοκιμές στα ποντίκια, εμφυτεύθηκαν τρεις διαφορετικοί τύποι ανθρώπινων καρκίνων. Η θεραπεία μείωσε τους όγκους λεμφώματος non Hodgkin σε περίπου 1/4 του μεγέθους τους, ο καρκίνος του προστάτη εξαφανίστηκε σε δύο από τα έξι ποντίκια και διατήρησε στη ζωή πέντε από τα έξι ποντίκια που είχαν μεταστατικό καρκίνο των οστών.

«Διαχωρίσαμε την πρωτεΐνη της ελονοσίας, που προσκολλάται στον υδατάνθρακα και στη συνέχεια προσθέσαμε την τοξίνη» δήλωσε ο Mads Daugaard, ερευνητής του καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Καναδά και ένας από τους επιστήμονες που εργάστηκαν για την έρευνα. «Με τη διεξαγωγή δοκιμών σε ποντίκια, ήμασταν σε θέση να αποδείξουμε ότι ο συνδυασμός της πρωτεΐνης και της τοξίνης μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα».

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM