Νέα έρευνα προτείνει ότι η ακρόαση "ακραίων" μουσικών ειδών όπως η χέβι μέταλ μπορεί να μας ηρεμήσει και να μας κάνει να νιώσουμε έμπνευση.

 

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό "Τα σύνορα των ανθρώπινων νευροεπιστημών" και αναφέρει ότι η δυνατή και "χαοτική" μουσική όχι μόνο δεν αυξάνει τον θυμό ή την επιθετικότητα, αλλά στην πραγματικότητα ηρεμεί και εμπνέει τους ακροατές.

 

Όπως μεταδίδει ο Independent, οι καθηγήτριες Genevieve Dingle και Leah Sharman του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ διεξήγαγαν έρευνα σε 39 ανθρώπους μεταξύ 18 και 34 ετών που συνηθίζουν να ακούνε συχνά αυτό που ορίζουμε ως "εξτρίμ" μουσική. Στην αρχή του ζητήθηκε να περιγράψουν για 16 λεπτά ένα γεγονός της ζωής τους που τους εξόργισε. Έπειτα, για 10 λεπτά, είτε άκουσαν ένα τραγούδι της επιλογής τους είτε παρέμειναν σιωπηλοί.

 

Οι ψυχολόγοι στη συνέχεια ερεύνησαν τη συναισθηματική κατάσταση των συμμετεχόντων. "Ανακαλύψαμε ότι η μουσική ρύθμισε τη λύπη τους και ενίσχυσε τα θετικά συναισθήματα. Στην πραγματικότητα τους βοήθησε να εξερευνήσουν την πλήρη γκάμα συναισθημάτων που ένιωθαν και τους έκανε επίσης να νιώθουν πιο ενεργοί και εμπνευσμένοι" εξηγεί η Sharman συμπληρώνοντας ότι τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν ότι τα επίπεδα της εχθρότητας, της ευερεθιστότητας και του άγχους μειώθηκαν με την εισαγωγή της μουσικής, ενώ η πιο σημαντική μεταβολή που καταγράφηκε ήταν η αλλαγή της έμπνευσης που ένιωθαν τα υποκείμενα.