Η σκληρή σωματικά εργασία βλάπτει την καρδιά

Η σκληρή σωματικά εργασία βλάπτει την καρδιά Facebook Twitter
1

Η χειρωνακτική και γενικότερα η σωματικά απαιτητική εργασία αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό ή καρδιοπάθεια, σύμφωνα με μια νέα ελληνική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Δημοσθένη Παναγιωτάκο, αναπληρωτή καθηγητή βιοστατιστικής και επιδημιολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας "EuroPRevent 2013" στη Ρώμη, αξιολόγησαν τις περιπτώσεις 250 ασθενών που είχαν πάθει το πρώτο εγκεφαλικό, 250 που είχαν πάθει το πρώτο οξύ στεφανιαίο επεισόδιο και, για λόγους σύγκρισης, άλλων 500 υγιών ατόμων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δημοσθένης Παναγιωτάκος είπε πως τα άτομα με σωματικά απαιτητικές και χειρωνακτικές εργασίες θα πρέπει να θεωρούνται κατ' εξοχήν ομάδα κινδύνου για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Όπως επεσήμανε, οι άνθρωποι αυτοί βιώνουν ένα διαρκές σωματικό στρες, που πιθανώς εξηγεί γιατί η σκληρή σωματική εργασία είναι επιβαρυντική για την καρδιά.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
στην ερευνα εχουν λαβει υποψη αλλες παραμετρους οπως πχ διατροφη?γιατι χωρις να θελω να γενικευσω, σε μια πρωτευουσα, ενας οικοδομος πχ, που πιθανως να περνει ενα πενιχρο ποσο εν συγκριση με το μοχθο του, οταν παει να ψωνισει, μπορει να καταληγει σε 'ευκολα' φαγητα, η γενικα τροφιμα που εν τελη εχουν μικρη διατροφικη αξια..γιατι και αγροτες εχουν δυσκολη ζωη με καταπονηση και σωματικα απαιτιτκη εργασια..επιπλεον ερευνα που δημοσιευθηκε στο New Scientist, προτεινει οτι ατομα που ζουν σε μεγαλες πολεις παρουσιαζουν αυξημενο ποσοστο για εμφανισης ψυχολογικων νοσων αποτι ατομα της υπαιθρου, εξαιτιας της υπερλειτουργιας της amygdala στον εγκεφαλο, που ρυθμιζει το στρες και συναισθηματα..βεβαια και η συγκεκριμενη ερευνα ανοιγει αλλα ερωτηματα..