Έρευνα: Πόσο ύπνο χρειαζόμαστε κάθε βράδυ για να κάνουμε καλό στην καρδιά μας

Έρευνα: Πόσο ύπνο χρειαζόμαστε κάθε βράδυ για να κάνουμε καλό στην καρδιά μας Facebook Twitter
0

Τα οφέλη του αρκετού και καλού ύπνου είναι γνωστά, αλλά μια νέα έρευνα έρχεται να αναδείξει το πώς αυτός επηρεάζει και την καρδιά μας.

Οι έξι έως οκτώ ώρες ύπνου είναι πιο ευεργετικές για την καρδιά, ενώ περισσότερο ή λιγότερο από αυτό, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στο Καρδιολογικό Συνέδριο στο Μόναχο, δείχνει ότι η στέρηση του ύπνου αλλά και οι υπερβολικές ώρες στο κρεβάτι θα πρέπει να αποφεύγονται για τη βέλτιστη υγεία της καρδιάς.

Ο συγγραφέας της μελέτης, είναι έλληνας και ονομάζεται Επαμεινώνδας Φούντας. Εργάζεται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στην Αθήνα και δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ο παραπάνω ή ο λίγος ύπνος μπορεί να είναι κακός για την καρδιά».

«Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διευκρινιστούν ακριβώς οι λόγοι, αλλά γνωρίζουμε ότι ο ύπνος επηρεάζει βιολογικές διεργασίες όπως ο μεταβολισμός της γλυκόζης, η αρτηριακή πίεση και οι φλεγμονές - οι οποίες επηρεάζουν όλες τις καρδιαγγειακές παθήσεις».


Τα δεδομένα από ένα εκατομμύριο ενήλικες και 11 μελέτες αναλύθηκαν ως μέρος της έρευνας.

Σε σύγκριση με τους ενήλικες που κοιμόντουσαν έξι έως οκτώ ώρες , όσοι κοιμόντουσαν λίγο  είχαν 11% μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ όσοι περισσότερο είχαν 33% αυξημένο κίνδυνο κατά τα επόμενα εννέα χρόνια.

Ο Δρ. Φουντάς πρόσθεσε πως σύμφωνα με τα στοιχεία, η παρατεταμένη νυχτερινή στέρηση ύπνου ή ο υπερβολικός ύπνος θα πρέπει να αποφεύγονται.

Η Emily McGrath, του British Heart Foundation, δήλωσε: «Όταν πρόκειται για την καρδιά και την κυκλοφορική υγεία, αυτή η μεγάλη μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει ένα κομβικό σημείο ανάμεσα στο πάρα πολύ και στον λίγο ύπνο».

«Αυτή η έρευνα δεν χρειάζεται να σημάνει συναγερμό για όσους περνάνε μια νύχτα ή ένα σαββατοκύριακο αϋπνίας. Ωστόσο, εάν έχετε τακτικά διαταραχές με τον ύπνο σας, είναι μια σημαντική υπενθύμιση για να μιλήσετε με τον παθολόγο σας».

Με πληροφορίες από Guardian

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM