Οι ευτυχισμένοι λαοί δεν υπάρχουν; Τι κρύβεται στις χώρες που κάθε χρόνο κερδίζουν τις πρωτιές στις λίστες ευτυχίας

Οι ευτυχισμένοι λαοί δεν υπάρχουν; Τι κρύβεται στις χώρες που κάθε χρόνο κερδίζουν τις πρωτιές στις λίστες ευτυχίας Facebook Twitter
0

Οι σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται παραδοσιακά στην κορυφή των δημοσκοπήσεων με τους πιο ευτυχισμένους λαούς στον κόσμο, αλλά η αλήθεια είναι πως αυτό έρχεται να συγκρουστεί με τη θλίψη ενός σημαντικού αριθμού νέων.

Μεταξύ της Δανίας, της Φινλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας και της Ισλανδίας, όσοι απαντούν ότι η ζωή τους δεν είναι καλή, είναι κυρίως νέοι και κυρίως γυναίκες. Προφανώς δεν είναι όλοι ευτυχισμένοι, αλλά πόσο σημαντικά είναι τα νούμερα πίσω από τα ποσοστά αυτά; 

Ενώ οι λόγοι ποικίλλουν από τη μια χώρα στην άλλη, πιστεύεται ότι το άγχος, η μοναξιά και το συναίσθημα πίεσης για επιτυχία, παίζουν μεγάλο ρόλο στην δυστυχία που εκφράζουν οι νέοι.

Η ικανοποίηση στα σκανδιναβικά έθνη μπορεί να συγκεντρώνει το φθόνο του υπόλοιπου κόσμου, αλλά δεν είναι απόλυτη. Σε δείκτες παγκόσμιας ευτυχίας από τον ΟΗΕ και τον ΟΟΣΑ - που μετρούνται όχι μόνο από τον πλούτο αλλά και από την αίσθηση ικανοποίησης των ανθρώπων από τη ζωή τους - το σύμπλεγμα αυτών των χωρών έρχεται πάντα στην κορυφή.

Φέτος, η Φινλανδία κατέλαβε την πρώτη θέση στον παγκόσμιο πίνακα για την έκθεση ευτυχίας του ΟΗΕ, παρόλο που το ΑΕΠ της είναι χαμηλότερο από αυτό των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

Αλλά το Σκανδιναβικό Συμβούλιο των Υπουργών, μια συνεργασία των πέντε χωρών συν μερικών ακόμη όπως η Γροιλανδία, αποφάσισε να εξετάσει τι συμβαίνει με εκείνους που δεν φαίνονται τόσο χαρούμενοι.

Το αποτέλεσμα ήταν μια έκθεση που συνυπέγραψε το Ινστιτούτο Έρευνας Ευτυχίας στην Κοπεγχάγη, το οποίο παρέχει μια πιο ρεαλιστική εικόνα: υπάρχουν επίσης εκείνοι που αναφέρουν ότι αγωνίζονται ή και υποφέρουν όταν αξιολογούν τη ζωή τους.

Σε σκανδιναβικές χώρες, διαπιστώθηκε ότι το 12,3% του πληθυσμού αγωνίζεται ή υποφέρει.

Αυτό αυξήθηκε σε 13,5% στην ηλικιακή ομάδα των 18 έως 23 ετών. Μεταξύ των νέων γυναικών στη Σουηδία φτάνει στο 19,5% - σχεδόν μια στις πέντε δηλαδή.

Η μόνη ηλικιακή ομάδα λιγότερο ευτυχισμένη από τους νέους, ήταν οι ηλικιωμένοι. Μεταξύ των ατόμων άνω των 80, το 16% αγωνιζόταν ή υπέφερε από σωματικά προβλήματα υγείας και μοναξιά να θεωρούνταν οι μεγαλύτεροι παράγοντες.

Ο Michael Birkjaer του Ινστιτούτου, ένας από τους συγγραφείς, δήλωσε ότι οι νέοι ανέφεραν όλο και περισσότερο τα επίπεδα άγχους και τη μοναξιά στον δυτικό κόσμο.

«Όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι γίνονται μοναχικοί και αντιμετωπίζουν άγχος ή ψυχικές διαταραχές» δήλωσε ο Birkjaer. «Βλέπουμε ότι αυτή η επιδημία ψυχικής ασθένειας και μοναξιάς φτάνει και στις ακτές των σκανδιναβικών χωρών».

Οι λόγοι θα αποκαλυφθούν από περαιτέρω έρευνα. «Έχουμε κάποια στοιχεία για το πού μπορεί να βρίσκεται το πρόβλημα. Στη Δανία η κουλτούρα της τελειότητας είναι για παράδειγμα ένα τεράστιο θέμα».

Μια περίπτωση είναι αυτή που έχει να κάνει με το πώς οι νέοι αισθάνονται ότι αναμένεται να είναι πρώτοι στις εξετάσεις - κάτι που αναφέρεται ως «η κουλτούρα της 12ης τάξης». «Είναι μια τεράστια συζήτηση στη Δανία και όχι κάτι που μπορούμε να αγνοήσουμε», λένε οι ερευνητές.

Τα social media μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στη δυστυχία των νέων, είπε. Μια προηγούμενη κυβερνητική μελέτη έδειξε υψηλά επίπεδα μοναξιάς στους νέους. Πολλοί λένε ότι είναι μόνοι ενώ θέλουν να είναι με τους ανθρώπους που βλέπουν στο Facebook ή το Instagram.

Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ηλικιακές ομάδες, η κακή γενική υγεία αναφέρθηκε πιο συχνά. Η κακή ψυχική υγεία ήταν η δεύτερη, ακολουθούμενη από ανισότητα εισοδήματος, ανεργία και περιορισμένη κοινωνική επαφή, την οποία οι συντάκτες χρησιμοποίησαν ως υποκατάστατο για τη μοναξιά.

Μεταξύ των νέων, η ψυχική υγεία είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας. Η έκθεση αναφέρει ότι έχει επιδεινωθεί στις σκανδιναβικές χώρες.

«Στη Νορβηγία, για παράδειγμα, παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 40% σε μια πενταετία στο ποσοστό των νέων που αναζητούν βοήθεια για προβλήματα ψυχικής υγείας. Στη Δανία, το 18,3% των νέων ηλικίας 16 έως 24 ετών πάσχουν από κακή ψυχική υγεία. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει κατά μέσο όρο το 12,9% για τους άνδρες και το 23,8% για τις γυναίκες».

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας μεταξύ των νέων εκδηλώνονται με τη μορφή άγχους, κατάθλιψης, κατανάλωσης αντικαταθλιπτικών και, σε ακραίες περιπτώσεις, αυτοκτονίας.

Το τελευταίο είναι ένα ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα στη Φινλανδία, η οποία κατατάσσεται ως η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου, αλλά οι αυτοκτονίες είναι η αιτία θανάτου σε ποσοστό 33% μεταξύ 15 έως 24.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως οι πρωτιές των χωρών αυτών στους δείκτες ευτυχίας έχουν προκαλέσει ένα είδος στίγματος στην κοινωνία. Μπορεί κανείς άραγε σε μια χώρα που διαφημίζεται ως η γη των ευτυχισμένων να ζητήσει βοήθεια ή έστω να εκφράσει την δυστυχία του.

Με πληροφορίες από Guardian

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM