Έρευνα: Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μειώνουν το προσδόκιμο της ζωής

Έρευνα: Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μειώνουν το προσδόκιμο της ζωής Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Η συστηματική δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο της ζωής ακόμα και κατά τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Δίαιτες όπως αυτή του Άτκινς, που αντικαθιστούν τις μερίδες υδατανθράκων με ζωική πρωτεΐνη, γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς για την άμεση απώλεια βάρους και την προστασία απέναντι σε κάποιες ασθένειες που ευαγγελίζονται.

Μία νέα έρευνα όμως, που έγινε σε βάθος 25 ετών, καταδεικνύει πως η πιο μετριοπαθής μείωση των υδατανθράκων σε συνδυασμό με τη στροφή από το κρέας σε φυτικές πρωτεΐνες και λιπαρά, είναι καλύτερη για τον οργανισμό. 

Στην έρευνα, 15.400 Αμερικανοί συμπλήρωναν συστηματικά ερωτηματολόγια για τη συχνότητα, το είδος και την ποσότητα του φαγητού που κατανάλωναν. 

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι εθελοντές που προσλαμβάνουν το 50% με 55% των απαραίτητων θερμίδων από υδατάνθρακες παρουσιάζουν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, συγκριτικά με όσους ακολουθούν κυρίως πρωτεϊνική διατροφή. 

Υδατάνθρακες περιλαμβάνουν τα λαχανικά και τα φρούτα και η κύρια πηγή τους είναι αμυλούχες τροφές όπως οι πατάτες, το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά. 

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, οι άνθρωποι άνω των 50 ετών με μέτρια κατανάλωση υδατανθράκων παρουσιάζουν προσδόκιμο ζωής που αγγίζει τα 83 χρόνια. 

Αντίθετα, όσοι παίρνουν μόλις το 30% των θερμίδων τους από υδατάνθρακες έχουν, κατά μέσο όρο, προσδόκιμο ζωής 79 ετών. 

Στον αντίποδα, όσοι συνηθίζουν να τρώνε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων, (65% της διατροφής του) επίσης παρουσιάζουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής που δεν ξεπερνά τα 82 χρόνια. Παραμένουν ωστόσο στατιστικά μακροβιότεροι από τους «πρωτεϊνικούς».  

Τα ευρήματα συμφωνούν και με προηγούμενες έρευνες που έγιναν πάνω σε 400.000 σε 20 διαφορετικές χώρες. 

Οι επιστήμονες συμφωνούν πως η στροφή στα φυτικά λίπη και στις πρωτεΐνες αυξάνουν την πιθανότητα για υγιή γηρατειά ενώ η υπερβολή σε ζωικές πρωτεΐνες φαίνεται πως έχει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. 

Με πληροφορίες από BBC

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM