Dark tourism: Προορισμοί τρόμου για εκείνους που δεν αναζητούν τη χαλάρωση στις διακοπές

Dark tourism: Προορισμοί τρόμου για εκείνους που δεν αναζητούν τη χαλάρωση στις διακοπές Facebook Twitter
EPA
0

Υπάρχουν τουρίστες που δεν αναζητούν τη χαλάρωση, αλλά τόπους όπου έγιναν δολοφονίες, φυσικές καταστροφές ή τραγικά δυστυχήματα. Ο Πέτερ Χοενχάους διατηρεί σχετική ιστοσελίδα παρέχοντας συμβουλές.

Εβδομήντα πέντε δολάρια κοστίζει το εισιτήριο για ένα ταξίδι τεσσάρων ωρών στο σημείο όπου ο διαβόητος κατά συρροή δολοφόνος Τσαρλς Μέινσον σκότωσε το 1969 την Σάρον Τέιτ, τότε σύζυγο του σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι. Η μόλις 26χρονη Τέιτ ήταν έγκυος και το έγκλημα είχε συγκλονίσει το Χόλυγουντ.


Τώρα το ταξιδιωτικό πρακτορείο Scott Michaels διοργανώνει εκδρομές με στόχο να παρουσιάσει και την σκοτεινή πλευρά του Λος Άντζελες. Τα εισιτήρια συχνά εξαντλούνται και όποιος συμμετέχει θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «dark tourist» ή σκοτεινός τουρίστας, επί τω ελληνικότερω.

Τον όρο εισήγαγαν το 1996 οι Τζον Λένον και Μάλκομ Φόλεϊ, δυο ερευνητές σε θέματα τουρισμού από τη Μεγάλη Βρετανία.


Ο ακριβής προσδιορισμός αυτού του είδους τουρίστα είναι δύσκολος, επισημαίνει ο Πέτερ Χοενχάους, ο οποίος είναι και ο ίδιος «dark tourist» και διατηρεί ιστοσελίδα παρέχοντας σχετικές συμβουλές.

«Ο σκοτεινός τουρισμός» υπάρχει σε πολλές μορφές. Περιλαμβάνει τόπους όπου έγιναν για παράδειγμα εγκλήματα ή φυσικές καταστροφές. Ο ίδιος είναι γλωσσολόγος και έχει επισκεφθεί περισσότερους από 700 προορισμούς με αυτό το θέμα σε πάνω από 90 χώρες.


Όπως λέει, τα κίνητρα των ανθρώπων που επισκέπτονται αυτές τις περιοχές είναι διαφορετικά. Ο ίδιος πάντως έχει θέσει όρια. Για παράδειγμα, δεν επισκέπτεται φτωχές, εξαθλιωμένες περιοχές διότι «πρόκειται για κάτι τελείως διαφορετικό. Δεν είναι ένα τραγικό γεγονός που τελείωσε, αλλά κάτι που διαρκεί».


Φωτογραφίες στην πάλαι ποτέ αυτοκρατορία του Εσκομπάρ


Το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι «σκοτεινοί τουρίστες» δεν συμπεριφέρονται πάντοτε με την προσήκουσα ευγένεια το γνωρίζει. Όσοι όμως είναι σοβαροί, γνωρίζουν τα όρια και τον σκοπό του ταξιδιού τους.

Πολλοί από αυτούς τους ταξιδιωτικούς προορισμούς έχουν αλλάξει φυσιογνωμία. Για παράδειγμα η πάλαι ποτέ αυτοκρατορία του βαρόνου των ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ είναι σήμερα ζωολογικός κήπος και πάρκο αναψυχής.

Εκεί όπου κάποτε ο ίδιος είχε πάρα πολλά σπίτια, διοργάνωνε πάρτι, όποτ υπήρχε ελικοδρόμιο, μια αρένα για ταυρομαχίες και τεχνητές λίμνες, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί τα ίχνη του. Έχει κατασκευαστεί μόνο ένα μικρό μουσείο που θυμίζει τα εγκλήματα που διέπραξε.

Εγκλήματα που στιγμάτισαν την πόλη Μεντεγίν όπου έδρασε ο περιβόητος εγκληματίας και όχι μόνο. Ο Εσκομπάρ κυριαρχούσε στο εμπόριο κοκαΐνης σε όλο τον κόσμο και ήταν υπεύθυνος για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.


Οι τουρίστες όμως συρρέουν ακόμα και σήμερα για να βγάλουν μια φωτογραφία έξω από το κτήριο Μονακό, ένα από τα λίγα εναπομείναντα κτήρια του Εσκομπάρ.


Για τον Πέτερ Χοενχάους ένας από τους λόγους που ωθούν τους τουρίστες σε αυτά τα μέρη είναι για να ξορκίσουν το κακό και να σκεφθούν πως θα αντιδρούσαν οι ίδιοι σε μια παρόμοια κατάσταση. 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM
Paleo: Πώς ο Γιάννης Καϋμενάκης κατάφερε να δημιουργήσει ένα πετυχημένο wine bar εκτός πιάτσας, αποφεύγοντας το gentrification

Radio Lifo / Paleo: Πώς ένα wine bar στη μέση του πουθενά έκανε επιτυχία

Μακριά από το hip κέντρο, σε έναν δρόμο με εργοστάσια, συνεργεία και παλιά κτίρια, στην περιοχή Ρετσίνα κοντά στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται το wine bar Paleo. Δεν είναι χθεσινό μαγαζί, φέτος κλείνει τα 8 χρόνια λειτουργίας. H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον δημιουργό του Γιάννη Καϋμενάκη για το πώς κατάφερε να συνυπάρξει με μια ιστορική γειτονιά του Πειραιά που εξακολουθεί να ζει στους ρυθμούς της.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Το ice hockey στην Αθήνα είναι στην κυριολεξία το πιο κουλ πράγμα που είδαμε τελευταία

Living / Kύπλωπες και Τιτάνες παίζουν ice hockey στο Αιγάλεω

Μια καλά οργανωμένη ερασιτεχνική λίγκα κάνει γρήγορες τρίπλες, πέφτει με δύναμη στον πάγο, σηκώνεται και συνεχίζει. Κάποιοι έχουν βρει έναν διαφορετικό τρόπο να χαλαρώνουν μετά τη δουλειά και ο αγώνας που παρακολουθήσαμε είναι από τα πιο κουλ πράγματα που είδαμε τελευταία.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ζώδια για την εβδομάδα 29/02 - 06/03/2024

Living / Οι αστρολογικές προβλέψεις της εβδομάδας (29/02 - 06/03/2024)

Ένα ταξίδι που προκύπτει σάς δίνει την ευκαιρία να συνδυάσετε την εργασία με την ψυχαγωγία, να κάνετε καινούργιες γνωριμίες με άτομα που έχετε κοινά ενδιαφέρονται και, κυρίως, να ερωτευτείτε.
ΜΑΡΙΒΙΚΥ ΚΑΛΛΕΡΓΗ