Έρευνα απαντά στο γιατί τα ψάρια βοηθούν στην εγκυμοσύνη

Έρευνα απαντά στο γιατί τα ψάρια βοηθούν στην εγκυμοσύνη Facebook Twitter
2

Οι έγκυοι που τρώνε πολλά ψάρια, ιδίως λιπαρά, έχουν μειωμένες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη βρήκε ότι οι γυναίκες με χαμηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (που υπάρχουν στα ψάρια) κατά το πρώτο δεύτερο και δεύτερο τρίμηνο της κύησης, έχουν περίπου δεκαπλάσια πιθανότητα για πρόωρο τοκετό, σε σχέση με όσους έχουν υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 στον οργανισμό τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρα Σγιουρντούρ Όλσεν της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βιοϊατρικό περιοδικό EBioMedicine, μελέτησαν στοιχεία για 376 γυναίκες που γέννησαν πριν την 34η εβδομάδα της κύησης, καθώς και -για λόγους σύγκρισης- 348 εγκύους που γέννησαν κανονικά.

Η ανάλυση των δειγμάτων αίματος που είχαν ληφθεί κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης από όλες τις γυναίκες έδειξε ότι η ποσότητα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ιδίως των EPA και DHA που υπάρχουν πρωτίστως σε ορισμένα ψάρια (σολομός, τόνος, σαρδέλα, σκουμπρί, ρέγκα) και άλλα θαλασσινά, σχετίζεται στενά με το χρόνο του τοκετού.

Όσο μικρότερη είναι η ποσότητα των ωμέγα-3, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα πρόωρης γέννησης ενός μωρού. Το γιατί αυτό συμβαίνει, δεν είναι σαφές. Μια πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι τα αυξημένα λιπαρά οξέα μειώνουν τη φλεγμονή στον οργανισμό, πράγμα που με τη σειρά του μειώνει την πιθανότητα πρόωρου τοκετού.

Μετά από αυτό, οι επιστήμονες συμβούλευσαν τις εγκύους -έπειτα και από συνεννόηση με το γιατρό τους- να τρώνε περισσότερα λιπαρά ψάρια ή να παίρνουν συμπληρώματα διατροφής με ωμέγα-3.

Περίπου 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα στον κόσμο κάθε χρόνο, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα ανάπτυξης και υγείας. Οι ακριβείς αιτίες του πρόωρου τοκετού συχνά είναι άγνωστες.

Σε μερικές περιοχές της Γης όπου παραδοσιακά γίνεται μεγάλη κατανάλωση ψαριών, φαίνεται οι κυήσεις να διαρκούν περισσότερο. Αυτό ήταν και η αφορμή για να γίνουν μελέτες πάνω στη σχέση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων με τον πρόωρο τοκετό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Η κατανάλωση των λιπαρών ψαριών ωστόσο πρέπει να περιορίζεται λόγω του ότι είναι πιθανόν να είναι μολυσμένα. Ο ξιφίας καλό είναι να αποφεύγεται από εγκύους. Ο τόνος να περιορίζεται σε δυο κομμάτια ή τέσσερις μικρές κονσέρβες την εβδομάδα λόγω της πιθανότητας να περιέχει υδράργυρο. Ο σολομός τα ίδια λόγω διοξινών. Γενικά δυο λιπαρά ψάρια την εβδομάδα είναι ασφαλή. Υπάρχουν και τα συμπληρώματα λιπαρών οξέων.Ο καπνιστός σολομός είναι ασφαλής.Ή τουλάχιστον αυτά είναι τα επίσημα δεδομένα στην Ανγκλετέρα.https://www.nice.org.uk/guidance/qs98/chapter/quality-statement-1-healthy-eating-in-pregnancy