Χειρότερη πρωτεύουσα της Δυτικής Ευρώπης, η Αθήνα

Χειρότερη πρωτεύουσα της Δυτικής Ευρώπης, η Αθήνα Facebook Twitter
15

Μία ημέρα μετά την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως έναν από τους κορυφαίους προορισμούς για το 2013, από το National Geographic, μία άλλη έρευνα, αυτή της εταιρίας συμβούλων MERCER, ονομάζει την Αθήνα χειρότερη πρωτεύουσα στη Δυτική Ευρώπη. Η αιτία για αυτή την αρνητική πρωτιά, είναι, σύμφωνα με την έρευνα, η κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Πρώτη στον κόσμο σε ποιότητα ζωής, είναι η Βιέννη ενώ τελευταία η Βαγδάτη.

Η Mercer διεξάγει την ετήσια έρευνά της για να βοηθήσει τις εταιρείες και τους οργανισμούς να ορίσουν τις απολαβές των εργαζομένων στο εξωτερικό. Η εταιρεία βασίζεται σε 39 κριτήρια (αξιολόγησης των πόλεων) όπως η πολιτική σταθερότητα, η υγειονομική περίθαλψη, η παιδεία, η εγκληματικότητα, η ψυχαγωγία και το δίκτυο μαζικής μεταφοράς.

Η πρώτη δεκάδα των καλύτερων πόλεων της λίστας έχει ως εξής (σε παρένθεση η περυσινή επίδοση):

    1 Βιέννη Αυστρία (1)

    2 Ζυρίχη Ελβετία (2)

    3 Όκλαντ Νέα Ζηλανδία (3)

    4 Μόναχο Γερμανία (4)

    5 Βανκούβερ Καναδάς (6)

    6 Ντίσελντορφ Γερμανία (5)

    7 Φρανκφούρτη Γερμανία (7)

    8 Γενεύη Ελβετία (8)

    9 Κοπεγχάγη Δανία (9)

    10 Βέρνη Ελβετία (9)

Και η τελευταία δεκάδα:

    212 Κινσάσα ΛΔ Κονγκό (211)

    213 Νουαξότ Μαυριτανία (212)

    213 Τυφλίδα Γεωργία (214)

    215 Μπραζαβίλ Κονγκό (214)

    216 Σαναά Υεμένη (216)

    217 Χαρτούμ Σουδάν (217)

    218 Τζαμένα Τσαντ (219)

    219 Πορτ ο Πρινς Αϊτή (218)

    220 Μπανγκούι Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία (220)

    221 Βαγδάτη Ιράκ (221)

15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM

σχόλια

10 σχόλια
Η Αθήνα είναι αντικειμενικά άσχημη. Για το μέγεθός της, το όμορφο κομμάτι του κέντρου της είναι μικρό και κακοποιημένο. Εχοντας ταξιδέψει σε 7 πόλεις της πρώτης δεκάδας, πρέπει να σας πω πως η ζήλεια μου γίνονταν απελπισία με το που γύριζα. Ας μην βαυκαλιζόμαστε ότι η Αθήνα θα γίνει όμορφη με μία πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, ένα περιποιημένο-regenerated seafront με το ο-Θεός-δεν-ξέρει-τι-θ'απογίνει Ελληνικό απ τη μια και τα του Piano στο Φάληρο (που ο κάτοικος του πολεοδομικού συγκροτήματος βορείως της Νέας Σμύρνης θα το δει κατά ΜΟ 2 φορές το χρόνο). Χρειάζεται ένας τολμηρός και με λεφτά δήμαρχος σίγουρα, αλλα βασικά υπεύθυνοι πολίτες που να μην αδιαφορούν και κοιτούν την πάρτη τους και μόνο για να γίνει η πόλη τουλάχιστον πιο βιώσιμη. Βιέννη, δε θα γίνουμε ποτέ.
Η αθηνα και η ελλαδα περναει κριση και το γνωριζουμε καλα αυτο. Το οτι ακουμε πως μας κατατασσουν στην τελευεταια θεση-κι ασ μην ανηκουμε στη Δ ευρωπη-και συμφωνουμε αρχιζοντας τα γνωστα ναι ναι ετσι ειναι η αθηνα ειναι χαλια αυτο μας αξιζει δεν βγαινει τιποτα. Οι πολιτες μια πολης ειναι αυτοι που τη φτιαχνουν. Μηπως τωρα ξαφνικα ασχμηνε η Αθηνα? που τα οικονομικα μας πανε κατα διαολου? εμεις πρεπει να κανουμε κατι για να φτιαξει η αθηνα ειτε οικολογικα ειτε με οποιονδηποτε τροπο. ΒΑρεθηκα να ακουω νεους να κραζουν πισω απο εναν υπολογιστη για την κατασταση στη χωρα. Πηρα το μελλον μου στα χερια και αποφασισα να εξαγω προιοντα στο εξωτερικο οχι για να βοηθησω μονο εμενα ΑΛΛΑ για να βοηθησω εστω στο ενα τοισ εκατο τη χωρα μου. Μην τα βαζετε με την Αθηνα η με την Ελλαδα με τον εαυτο μας πρεπει να τα βαζουμε αφου αναλογιστουμε τι καναμε εμεις για ομορφυνει για να καλυτερεψει ο τοπος. Μην περιμενετε απο κανεναν πολιτικο απο κανενα μεγαλο κεφαλι, εμεις θα φερουμε την Αθηνα στην πρωτη θεση και την Ελλαδα.
Σαν πόλη η Αθήνα είναι πάρα πολύ άσχημη. Εάν βάλεις μέσα σε αυτό και την ποιότητα των ανθρώπων (δεν λέω όλων) τότε δεν είναι μία πόλη άξια επίσκεψης.Πρωτοήρθα Αθήνα πρίν 3 χρόνια και έπαθα σόκ.Κρίμα που μία πόλη που γεννήθηκαν οι αρχαίοι μεγάλοι και πραγματικοί Έλληνες, αρχιτεκτονικά αλλά και όσον αφορά ποιότητα ζωής, είναι τόσο πίσω από τις υπόλοιπες Ευρωπαικές
Μιά χαρά τα λέει,τουρκόσποροι είμαστε,οπότε οι αρχαίοι μας ήταν πραγματικοί έλληνες.όσο για την αθήνα μία βόμβα την σώζει ώστε να ξαναχτιστεί ξανά από την αρχή
μια πόλη σαν την Αθήνα, για να την αγαπήσεις πρέπει να τη ζήσεις. Ήταν αυθόρμητη, χαοτική προβληματική, αλλά και τόσο ερωτεύσιμη, σαν μια όμορφη μεσογειακή γυναίκα. Αν ήθελες ποιότητα ζωής ευρωπαική, πήγαινες στην ευρώπη. Εδώ είναι βαλκάνια, δεν είναι παίξε - γέλασε. Οσο για την ποιότητα των ανθρώπων μη γενικευεις, αυτοί που γνώρισες μπορεί να ήταν σκάρτοι, αλλά δεν είναι όλοι¨είναι σα να σου πω και εγώ πως στο λονδίνο είναι όλοι ψυχροί, νευρωτικοί και βρωμιάρηδες. (και για να μην πεις πως στη λεω και εγώ λονδίνο μένω.) Τέλος για το αρχαίο ένδοξο παρελθόν, ναι υπάρχει και θα είναι πάντα κομμάτι της Αθήνας, αλλά πρέπει να σταματήσει πια αυτή η καραμέλα, το μέλλον χτίζεται στο παρόν.
Και απο πρωην ανατολικο μπλοκ: Πραγα, Βουδαπεστη, Λιουμπλιανα και Βιλνιους εχουν καλυτερη ποιοτητα ζωης απο Αθηνα(Σιγα το νεο θα μου πειτε αλλα το υπενθυμιζω γιατι μ’αρεσει να την σπαω σε "Ελληναραδες"):-)
Η Ελλάδα ανήκει στη Νότια Ευρώπη και δεν πιστεύω οτι δεν υπάρχουν χειρότερες εκεί. Δεν είμαστε βέβαια σε καλή κατάσταση. Όχι τόσο επειδή είναι άσχημη πόλη, Περισσότερο γιατί την πόλη την κάνουν οι πολίτες και οι πολίτες θέλουν δουλειά... Ένα παράδειγμα που μου ήρθε τυχαία, μένω στο κέντρο και για να μπω σπίτι κάνω κουτσό για να μην πατήσω τις ακαθαρσίες των σκύλων με τα πολιτισμένα αφεντικά που διαβάζοντας άρθρα σαν αυτό απορουν. Για να μη μιλήσω για ανακύκλωση, σεβασμό γενικά κ.λπ.