ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Το κουραστικό σωματικά επάγγελμα προσθέτει χρόνια στη γυναίκα αλλά αφαιρεί από τον άντρα

Το κουραστικό σωματικά επάγγελμα προσθέτει χρόνια στη γυναίκα αλλά αφαιρεί από τον άντρα Facebook Twitter
1

Οι άνδρες που κάνουν μια ιδιαίτερα κουραστική σωματική δουλειά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα, σε σχέση με όσους εργάζονται σε δουλειές που δεν είναι απαιτητικές σωματικά, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Όμως δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και για τις γυναίκες.

Η σωματική αδράνεια θεωρείται παράγων κινδύνου για διάφορες παθήσεις, γι' αυτό οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ανθρώπους να ασκούνται τουλάχιστον για 30 λεπτά τη μέρα.

Όμως το παράδοξο είναι ότι αυτό ισχύει για τον ελεύθερο χρόνο, αλλά όχι για την εργασία, καθώς όσο περισσότερη σωματική κούραση συνεπάγεται η δουλειά κάποιου, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, τόσο κινδυνεύει να πεθάνει πρόωρα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Πίτερ Κένεν του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου VU του 'Αμστερνταμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό αθλητιατρικό περιοδικό "The British Journal of Sports Medicine", αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) όλες τις έως τώρα δημοσιευμένες έρευνες πάνω στη σχέση ανάμεσα στην επαγγελματική σωματική δραστηριότητα και στη θνησιμότητα.

Συνολικά εξετάσθηκαν 17 μελέτες που αφορούσαν σχεδόν 194.000 άτομα.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι άνδρες που κουράζονται σωματικά στο επάγγελμά τους, έχουν κατά μέσο όρο 18% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και αυτό άσχετα με το πόσο ασκούνται σωματικά στον ελεύθερο χρόνο τους.

Περιέργως, όχι μόνο δεν διαπιστώθηκε αντίστοιχη συσχέτιση στις γυναίκες, αλλά φαίνεται να ισχύει το αντίστροφο, δηλαδή το κουραστικό σωματικά επάγγελμα τείνει να προσθέσει χρόνια ζωής σε μια γυναίκα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί πολλά μη διαβητικά άτομα φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM
Paleo: Πώς ο Γιάννης Καϋμενάκης κατάφερε να δημιουργήσει ένα πετυχημένο wine bar εκτός πιάτσας, αποφεύγοντας το gentrification

Radio Lifo / Paleo: Πώς ένα wine bar στη μέση του πουθενά έκανε επιτυχία

Μακριά από το hip κέντρο, σε έναν δρόμο με εργοστάσια, συνεργεία και παλιά κτίρια, στην περιοχή Ρετσίνα κοντά στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται το wine bar Paleo. Δεν είναι χθεσινό μαγαζί, φέτος κλείνει τα 8 χρόνια λειτουργίας. H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον δημιουργό του Γιάννη Καϋμενάκη για το πώς κατάφερε να συνυπάρξει με μια ιστορική γειτονιά του Πειραιά που εξακολουθεί να ζει στους ρυθμούς της.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ