Γιατί οι Έλληνες επιστρέφουν στη μασέλα

Γιατί οι Έλληνες επιστρέφουν στη μασέλα Facebook Twitter
0

Το υψηλό κόστος των οδοντιατρικών εργασιών και η ανεπάρκεια των δημόσιων δομών, έχει ως αποτέλεσμα οι Έλληνες να παραμελούν και να περιορίζουν την οδοντιατρική φροντίδα του στόματός τους, σύμφωνα με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ).

Παράλληλα με την κατακόρυφη πτώση στις ακριβές οδοντιατρικές εργασίες όπως είναι η τοποθέτηση εμφυτευμάτων παρατηρείται η επιστροφή σε φτηνότερες λύσεις όπως είναι η μασέλα. 

Με την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, που εορτάζεται στις 20 Μαρτίου, οι εκπρόσωποι της (ΕΟΟ) σημειώνουν πως μόνο 650 οδοντίατροι εργάζονται στο Δημόσιο.

Ο πρόεδρος της ΕΟΟ, Αθανάσιος Κατσίκης, επισημαίνει την έλλειψη προγραμμάτων πρόληψης και οδοντιατρικής φροντίδας στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι ο μικρός αριθμός οδοντιάτρων που στελεχώνει το δημόσιο σύστημα δεν επαρκεί για τις ανάγκες του πληθυσμού, ενώ η συζήτηση με τον ΕΟΠΥΥ για τη σύναψη συμβάσεων «προχωρά αργά».

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα εστιάζει στο ότι «το στόμα είναι ο καθρέφτης της υγείας μας» καθώς ένα υγιές στόμα και ένα υγιές σώμα είναι αλληλένδετα, τονίζει ο κ. Κατσίκης.

«Οι οδοντίατροι μπορούν να προλάβουν, να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν σε συνεργασία με πολλές άλλες ειδικότητες των επιστημών υγείας, διάφορα νοσήματα τα οποία, ενώ υφίστανται από καιρό, η μόνη κλινική εκδήλωση τους είναι μέσα στη στοματική κοιλότητα».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΕΟΟ, καθηγητής της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών Ιωάννης Τζούτζας, αναφέρθηκε στο κοινωνικό έργο του διδακτικού προσωπικού της Σχολής.

Το τμήμα δέχεται ετησίως περισσότερους από 13.500 ασθενείς, προσφέροντας οδοντιατρικές εργασίες έναντι συμβολικού αντιτίμου, χωρίς να έχει λάβει «ούτε ένα ευρώ επιχορήγηση» από την Πολιτεία από το 2014, σημειώνει ο κ. Τζούτζας. 

Θλιβερά τα στοιχεία για τη στοματική υγεία - Σχεδόν ο μισός πλανήτης με τερηδόνα


Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΕΟΟ, τα στοιχεία για τη στοματική υγεία είναι παγκοσμίως θλιβερά.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία, οι στοματικές παθήσεις πλήττουν 3,9 δισεκατομμύρια άτομα, με την τερηδόνα να πλήττει περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού (44%).

Το 60% με 90% των παιδιών σχολικής ηλικίας και σχεδόν το 100% των ενηλίκων υποφέρουν από οδοντική τερηδόνα, ενώ γενικευμένη περιοδοντίτιδα, που μπορεί να καταλήξει σε απώλεια δοντιών, εντοπίζεται σε ποσοστό 15-20% των ενηλίκων μέσης ηλικίας (35-44 ετών).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 30% των ανθρώπων ηλικίας 65-74 ετών δεν έχουν τα δικά τους δόντια, ένα ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί λαμβάνοντας υπ' όψη τους γηράσκοντες πληθυσμούς.

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΕΟΟ, όλα τα στοματικά νοσήματα συνδέονται με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Οι φτωχοί και οι μειονεκτούντες υφίστανται μεγαλύτερη επιβάρυνση, ενώ παράλληλα, έχουν περισσότερο περιορισμένη πρόσβαση στην ενδεικνυόμενη περίθαλψη.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ