Πώς οι selfies στο γυμναστήριο ίσως καταστρέφουν την αυτοεκτίμησή μας

Πώς οι selfies στο γυμναστήριο ίσως καταστρέφουν την αυτοεκτίμησή μας Facebook Twitter
0

Στη λίστα με τα μέρη όπου είναι πιθανότερο να δεις κόσμο να αθλείται, τα social media είναι ίσως δεύτερα στη σειρά μετά το γυμναστήριο. 

Η Tricia Burke, επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος επικοινωνιακών σπουδών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Σαν Μάρκος ήθελε να μάθει γιατί συμβαίνει αυτό και τι ακριβώς προκαλούν στον ψυχισμό κάποιου όλες αυτές οι selfies άλλων να αθλούνται. 

Μαζί με τον Stephen Rains από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα εξέτασαν 230 άτομα, ενεργά στα social media, για τις σκέψεις τους σχετικά με την υγεία τους, την φυσική τους κατάσταση και το βάρος, πόσο συχνά εμφανίζονταν αναρτήσεις γυμναστικής στο timeline τους, ποιοι έκαναν τέτοια ποστ, την τάση τους να συγκρίνουν τους εαυτούς τους με άλλους κλπ. 

Συγκριτικά με όσους δεν έβλεπαν πολλά fitness ποστ, εκείνοι που «βάλλονταν» από updates γυμναστικής έτειναν περισσότερο να ανησυχούν για το βάρος τους, κάτι που μεταφράζεται σε χαμηλότερη αυτοεκτίμηση. Μάλιστα το φαινόμενο ήταν πιο έντονο όταν ο "θεατής" έβλεπε στον εαυτό του ομοιότητες με εκείνον που είχε κάνει το ποστ.

Δηλαδή αν θεωρούσε πως έμοιαζε με τον άτομο που έβλεπε σε κάποια ανάρτηση, έτεινε να κάνει περισσότερες συγκρίσεις σχετικά με το βάρος, τις ικανότητες και την φυσική κατάσταση. 

Πώς οι selfies στο γυμναστήριο ίσως καταστρέφουν την αυτοεκτίμησή μας Facebook Twitter

Βέβαια τα συμπεράσματα δεν ήταν μόνο αρνητικά, αφού πολλοί απάντησαν πως το να κάνουν «ανοδικές» κοινωνικές συγκρίσεις, δηλαδή να συγκρίνουν τους εαυτούς τους με άτομα που θεωρούν καλύτερα και τα οποία βλέπουν σε αναρτήσεις με fitness περιεχόμενο, τους έκανε να αντιλαμβάνονται πιο θετικά την άσκηση. 

«Εννοείται πω λειτουργεί και ως κίνητρο», σχολίασε η Burke, επισημαίνοντας ωστόσο πως ο μέσος χρήστης στα social media δεν έχει επίγνωση της επίδρασης που έχουν τέτοια ποστ στον ψυχισμό του και αντίκτυπος διαφέρει από άτομο σε άτομο. 

«Πολλοί από εμάς απλώς σκρολάρουμε και παρακολουθούμε παθητικά κάποια πράγματα. Μπορεί να μην συνειδητοποιούμε καν πως τα εσωτερικεύουμε και πως αυτό μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη που έχουμε για τον εαυτό μας», προσθέτει. 

Με πληροφορίες από Time

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM