Νέα μελέτη για τον καρκίνο που προκαλούν τα πούρα και οι πίπες

Νέα μελέτη για τον καρκίνο που προκαλούν τα πούρα και οι πίπες Facebook Twitter
0

Τα τσιγάρα δεν είναι τα μόνα προϊόντα καπνού που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο και πρόωρο θάνατο. Το ίδιο -αν και σε μικρότερο βαθμό- μπορούν επίσης να κάνουν τα πούρα και το κάπνισμα πίπας, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Όσοι καπνίζουν μόνο τσιγάρα, έχουν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους δεν καπνίζουν καθόλου, ενώ όσοι καπνίζουν μόνο πούρο, έχουν συγκριτικά μικρότερο, αλλά πάντως κατά 20% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Κάρολ Κρίστενσεν της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "JAMA Internal Medicine", σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 357.000 ανθρώπους.

Από αυτούς, οι 203.000 δεν είχαν ποτέ καπνίσει οτιδήποτε, οι 57.000 κάπνιζαν τσιγάρο καθημερινά, οι 1.100 πίπα καθημερινά και οι 531 πούρο κάθε μέρα. Στη διάρκεια της πολυετούς μελέτης, πέθαναν 51.150 άνθρωποι από διάφορες αιτίες.

Οι καθημερινοί χρήστες τσιγάρου, πούρου ή πίπας είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνους σχετικούς με το κάπνισμα, όπως των πνευμόνων, της ουροδόχου κύστης, του οισοφάγου, του λάρυγγα, του στόματος και του παγκρέατος.

Οι καθημερινοί καπνιστές τσιγάρου είχαν τετραπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης κάποιου καρκίνου, σε σχέση με όσους δεν κάπνιζαν καθόλου. Οι καθημερινοί καπνιστές πούρου είχαν 61% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από κάποιο καρκίνο, ενώ οι καθημερινοί καπνιστές πίπας 58% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ακόμη και όσοι δεν ήσαν καθημερινοί καπνιστές τσιγάρου, είχαν τουλάχιστον εξαπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν ειδικότερα από καρκίνο των πνευμόνων, σε σχέση με τους μη καπνιστές. Είχαν επίσης τουλάχιστον επταπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), τετραπλάσια από στοματικό καρκίνο και 43% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου.

Οι καθημερινοί καπνιστές πούρου είχαν υπετριπλάσια πιθανότητα θανάτου από καρκίνο των πνευμόνων, ενώ για τους καπνιστές πίπας ο κίνδυνος αυτός ήταν αυξημένος κατά 51%.

Τα νέα ευρήματα, όπως είπε η Κρίστενσεν, «δείχνουν τη σημασία που έχει να κόψει κανείς το κάπνισμα τελείως».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM
Paleo: Πώς ο Γιάννης Καϋμενάκης κατάφερε να δημιουργήσει ένα πετυχημένο wine bar εκτός πιάτσας, αποφεύγοντας το gentrification

Radio Lifo / Paleo: Πώς ένα wine bar στη μέση του πουθενά έκανε επιτυχία

Μακριά από το hip κέντρο, σε έναν δρόμο με εργοστάσια, συνεργεία και παλιά κτίρια, στην περιοχή Ρετσίνα κοντά στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται το wine bar Paleo. Δεν είναι χθεσινό μαγαζί, φέτος κλείνει τα 8 χρόνια λειτουργίας. H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον δημιουργό του Γιάννη Καϋμενάκη για το πώς κατάφερε να συνυπάρξει με μια ιστορική γειτονιά του Πειραιά που εξακολουθεί να ζει στους ρυθμούς της.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Το ice hockey στην Αθήνα είναι στην κυριολεξία το πιο κουλ πράγμα που είδαμε τελευταία

Living / Kύπλωπες και Τιτάνες παίζουν ice hockey στο Αιγάλεω

Μια καλά οργανωμένη ερασιτεχνική λίγκα κάνει γρήγορες τρίπλες, πέφτει με δύναμη στον πάγο, σηκώνεται και συνεχίζει. Κάποιοι έχουν βρει έναν διαφορετικό τρόπο να χαλαρώνουν μετά τη δουλειά και ο αγώνας που παρακολουθήσαμε είναι από τα πιο κουλ πράγματα που είδαμε τελευταία.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Ζώδια για την εβδομάδα 29/02 - 06/03/2024

Living / Οι αστρολογικές προβλέψεις της εβδομάδας (29/02 - 06/03/2024)

Ένα ταξίδι που προκύπτει σάς δίνει την ευκαιρία να συνδυάσετε την εργασία με την ψυχαγωγία, να κάνετε καινούργιες γνωριμίες με άτομα που έχετε κοινά ενδιαφέρονται και, κυρίως, να ερωτευτείτε.
ΜΑΡΙΒΙΚΥ ΚΑΛΛΕΡΓΗ