Η είδηση για μια νέα τάση λεύκανσης πέους έχει προκαλέσει αίσθηση στην Ταϊλάνδη τις τελευταίες ημέρες προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για το αν η βιομηχανία ομορφιάς της χώρας ξεπερνά τα όρια.

 

Η λεύκανση του δέρματος δεν είναι κάτι νέο σε πολλές ασιατικές χώρες, όπου το πιο σκούρο δέρμα συνδέεται συχνά με την εργασία στην ύπαιθρο, επομένως και το οικονομικό/ κοινωνικό στάτους.

 

Αλλά ακόμα κι έτσι, το βίντεο που δείχνει τη διαδικασία λεύκανσης πέους από μια κλινική έγινε viral και προκάλεσε πολλά σχόλια και δημοσιεύματα.

 

Το Υπουργείο Υγείας της Ταϊλάνδης εξέδωσε μάλιστα ανακοίνωση για την πρακτική και προειδοποιεί πως είναι επικίνδυνη.

 

Μεταξύ άλλων προειδοποίησε για πιθανές παρενέργειες όπως πόνο, φλεγμονή ή ουλές, ακόμη και επιπτώσεις στο αναπαραγωγικό σύστημα και στο σεξ.

 

«Η διακοπή της θεραπείας θα αναγκάσει το χρώμα της επιδερμίδας να επιστρέψει στο φυσιολογικό και μπορεί κάποαι σημεία να επηρεαστούν άσχημα στην όψη», ανέφερε το υπουργείο.

 

Η υπηρεσία του BBC Thai μίλησε με έναν άντρα οποίος πρόσφατα υπεβλήθη σε λεύκανση πέους, «Ήθελα να αισθάνομαι πιο σίγουρος όταν φοράω το μαγιό μου», είπε ο τριαντάχρονος προσθέτοντας πως ξεκίνησε τη θεραπεία πριν δύο μήνες και έκτοτε έχει δει μεγάλη διαφορά στο τόνο του χρώματος.

 

Γιατί κανείς να κάνει λεύκανση πέους;

 

Ακούγεται ακραία ματαιόδοξο και έρχεται να συμπληρώσει την πρόσφατη τάση για λεύκανση πρωκτού που είναι επίσης ανερχόμενη>>> Δείτε εδώ

 

Η αρχική δημοσίευση στο Facebook από την κλινική που προσφέρει τη θεραπεία, η οποία χρησιμοποιεί λέιζερ για τη διάσπαση της μελανίνης στο δέρμα, περιέλαβε εικόνες από την αίθουσα θεραπείας και λεπτομερή πριν και μετά απεικόνιση.

 

Τα σχόλια εκφράζουν προβληματισμό, αλλά και χλευασμό, αλλά ελάχιστοι βρήκαν θεμιτή αυτή τη διαδικασία αν κάποιος αισθάνεται πιο άνετα έτσι.

 

Ο Popol Tansakul, διευθυντής μάρκετινγκ του νοσοκομείου Lelux που προσφέρει την υπηρεσία, δήλωσε στο BBC ότι πριν από τέσσερις μήνες εισήγαγε αρχικά υπηρεσίες λεύκανσης του κόλπου.

 

«Οι ασθενείς άρχισαν την ίδια ώρα να ρωτούν για την λεύκανση του πέους, κι έτσι ξεκινήσαμε τη θεραπεία ένα μήνα αργότερα», εξήγησε.

Το κόστος της διαδικασίας λέιζερ είναι περίπου 650 δολάρια για πέντε συνεδρίες.

 

Η κλινική αυτή τη στιγμή δέχεται κατά μέσο όρο 20-30 ασθενείς το μήνα που ζητούν λεύκανση και αρκετοί έρχονται από πολύ μακρινές περιοχές.

 

«Είναι δημοφιλείς μεταξύ των ομοφυλόφιλων και των τραβεστί που φροντίζουν τα απόκρυφα σημεία του σώματός τους και θέλουν να δείχνουν καλά σε όλες τις περιοχές» εξήγησε ο κ. Popol.

 

Η λεύκανση του δέρματος υπήρξε μια μεγάλη τάση στη Νοτιοανατολική Ασία τις τελευταίες δεκαετίες. Συνολικά, η Lelux αναφέρει ότι περισσότερο από το 50% των ασθενών της έρχονται για τέτοιες θεραπείες.

 

Η τάση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παρατεταμένη παραδοσιακή αντίληψη ότι η ύπαρξη πιο λευκού δέρματος σημαίνει ότι κάποιος δεν είναι μέρος της εργατικής τάξης και ότι δεν χρειάζεται να δουλεύει σε αγροτικές εργασίες.