Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πάντα θα προκαλούν διαμάχη σχετικά με το αν πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο ή μέσα σε ντουλάπι σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Το Good Housekeeping Institute (GHI) αποφάσισε να τερματίσει αυτή τη διαμάχη και αποκάλυψε τον σωστό τρόπο αποθήκευσης μερικών αρκετά αμφιλεγόμενων τροφών -και όχι μόνο- που αν φυλάσσονται στο ψυγείο θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο. 

 

1. Ξηροί καρποί

 

 

 

Εάν φυλάσσετε τους ξηρούς καρπούς στη συσκευασία τους στο ντουλάπι ή σε ένα μπολ στο τραπέζι, σταματήστε αμέσως επειδή έτσι καταστρέφεται η γεύση τους. «Η θερμότητα μπορεί να επιταχύνει την οξείδωση σε τρόφιμα που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, όπως τα Φιστίκια Βραζιλίας ή τα κάσιους, οπότε η φύλαξή τους στο ψυγείο βοηθά να διατηρηθεί η υγρασία τους», λένε οι ειδικοί. Επίσης έτσι θα κρατήσουν και για περισσότερο καιρό. 

 

2. Προβιοτικά

Ορισμένα μπορούν να αποθηκευθούν και στο ντουλάπι, αλλά γενικά τα προβιοτικά [σ.σ. Σαν προβιοτικός ορίζεται ο μικροοργανισμός εκείνος, ο οποίος εισερχόμενος στον ανθρώπινο οργανισμό βελτιώνει τη εντερική μικροβιακή του χλωρίδα. Τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το αριάνι είναι πλούσια σε προβιοτικά] πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο. 

 

3. Υγρό μέικαπ (foundation)

 

 

 

Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά η αποθήκευση του foundation στο ψυγείο βοηθά να διατηρείται σε καλή κατάσταση. Η χαμηλή θερμοκρασία εμποδίζει τα έλαια από το να χαλάσουν. Βεβαιωθείτε πως η συσκευασία είναι τοποθετημένη σε όρθια θέση. 

 

4. Αβγά

 

 

 

Οι γνώμες για το πού πρέπει να αποθηκεύονται τα αβγά διχάζονται, καθώς στο σουπερμάρκετ τις περισσότερες φορές είναι εκτός ψυγείου, αλλά το GHI συμβουλεύει να τα διατηρούμε εντός. «Τα εμπορικά καταστήματα είναι συνήθως πιο δροσερά από τα σπίτια μας και δεν έχουν τις ίδιες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία. Τα αβγά πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία κάτω των 20 βαθμών Κελσίου και αν είναι δυνατόν μέσα στη χάρτινη συσκευασία τους. Παρόλο που η πόρτα του ψυγείου είναι το συνηθέστερο μέρος αποθήκευσης, εκεί υφίστανται και οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις θερμοκρασίας, οπότε καλύτερα να τα φυλάσσετε πάνω στα ράφια», εξηγεί το GHI. 

 

5. Λουλούδια

 

 

 

Αποθηκεύεστε τα μέσα στο ψυγείο αν τα αγοράσατε νωρίτερα για κάποιον φίλο ή αν επιθυμείτε να κρατήσουν περισσότερο. Απλώς τοποθετήστε τα μέσα σε ένα βάζο και αφήστε τα εκεί όλη νύχτα για να δείχνουν το πρωί τόσο φρέσκα όσο όταν τα αγοράσατε. Άλλωστε το κάνουν οι ανθοπώλες, γιατί όχι κι εσείς;

 

6. Σάλτσες

Άλλη μία χρόνια διαμάχη για το που πρέπει να αποθηκεύονται- στο ψυγείο ή στο ντουλάπι; Η συμβουλή του GHI είναι να διατηρείτε τις ανοιχτές σάλτσες πάντα μέσα στο ψυγείο, αλλά το ξύδι και το λάδι σε θερμοκρασία δωματίου.