ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Παγκόσμια Έκθεση Διατροφής: Εννέα στις δέκα χώρες έχουν πρόβλημα διατροφής

Παγκόσμια Έκθεση Διατροφής: Εννέα στις δέκα χώρες έχουν πρόβλημα διατροφής Facebook Twitter
0

Ελάχιστες χώρες στον κόσμο δεν έχουν σοβαρό πρόβλημα διατροφής, είτε παχυσαρκίας είτε υποσιτισμού.

Αυτό προκύπτει από τη νέα Παγκόσμια Έκθεση Διατροφής (Global Nutrition Report 2017), η οποία ανέλυσε στοιχεία για 140 χώρες και βρήκε ότι σχεδόν το 90% από αυτές έχουν το ένα ή το άλλο πρόβλημα.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι αυξάνονται σχεδόν σε κάθε χώρα και πλέον έχουν φθάσει τα δύο δισεκατομμύρια περίπου, σε ένα παγκόσμιο πληθυσμό 7,5 δισεκατομμρίων.

Τουλάχιστον 41 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών είναι υπέρβαρα, τόσο στις πλούσιες όσο και στις φτωχές χώρες. Ενδεικτικά, τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια παιδιά στην Αφρική είναι υπέρβαρα, ενώ το ένα τρίτο των ανδρών 33% και των γυναικών 34% στις ΗΠΑ έχουν παχυσαρκία.

Θετική εξέλιξη θεωρείται ότι τα ποσοστά υποσιτισμού εμφανίζουν μείωση, αλλά όχι με τον αναγκαίο ρυθμό για να επιτευχθούν οι διεθνώς συμφωνημένοι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης έως το 2030.

Περίπου 155 εκατομμύρια παιδιά έως πέντε ετών στην Αφρική έχουν μειωμένη ή στάσιμη ανάπτυξη για την ηλικία τους, λόγω της έλλειψης των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων στον οργανισμό τους. Επίσης, 52 εκατομμύρια παιδιά διεθνώς έχουν δυσανάλογα μικρό βάρος σε σχέση με το ύψος τους.

Παράλληλα, αυξάνεται το ποσοστό των γυναικών με αναιμία, καθώς σχεδόν μία στις τρεις διεθνώς έχει πλέον τέτοιο πρόβλημα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσο άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM
Paleo: Πώς ο Γιάννης Καϋμενάκης κατάφερε να δημιουργήσει ένα πετυχημένο wine bar εκτός πιάτσας, αποφεύγοντας το gentrification

Radio Lifo / Paleo: Πώς ένα wine bar στη μέση του πουθενά έκανε επιτυχία

Μακριά από το hip κέντρο, σε έναν δρόμο με εργοστάσια, συνεργεία και παλιά κτίρια, στην περιοχή Ρετσίνα κοντά στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται το wine bar Paleo. Δεν είναι χθεσινό μαγαζί, φέτος κλείνει τα 8 χρόνια λειτουργίας. H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον δημιουργό του Γιάννη Καϋμενάκη για το πώς κατάφερε να συνυπάρξει με μια ιστορική γειτονιά του Πειραιά που εξακολουθεί να ζει στους ρυθμούς της.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ