Η χαρούμενη κλασική μουσική ενισχύει τη δημιουργικότητα και τις πρωτότυπες ιδέες

Η χαρούμενη κλασική μουσική ενισχύει τη δημιουργικότητα και τις πρωτότυπες ιδέες Facebook Twitter
0

Θέλετε να νιώσετε έμπνευση και να είστε πιο δημιουργικοί; Να έχετε πιο ευφάνταστες ιδέες έξω από την πεπατημένη; Να επινοήσετε πρωτότυπες λύσεις σε καθημερινά προβλήματα; Ακούστε χαρούμενη μουσική, κατά προτίμηση κλασική, για παράδειγμα την «'Ανοιξη» από τις «Τέσσερις εποχές» του Βιβάλντι.

Αυτό είναι το συμπέρασμα από τα πειράματα μιας νέας ολλανδο-αυστραλιανής επιστημονικής έρευνας, σύμφωνα με την οποία η ευχάριστη (αλλά όχι χαζοχαρούμενη), θετική, διεγερτική και ανυψωτική μουσική βοηθά τους ανθρώπους να «κατεβάσουν» πιο καινοτόμες ιδέες και λύσεις, σε σχέση με όσους σκέφτονται και δημιουργούν μέσα στη σιωπή.

Οι ερευνητές Σιμόν Ρίτερ του ολλανδικού Πανεπιστημίου Ράντμπουντ και Σαμ Φέργκιουσον του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Σίδνεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, πειραματίσθηκαν με 155 εθελοντές, που χωρίσθηκαν σε πέντε ομάδες.

 Οι συμμετέχοντες άκουσαν τέσσερα διαφορετικά είδη μουσικής (ήρεμη, χαρούμενη, λυπητερή και αγχωτική) ή καθόλου μουσική. Καθώς άκουγαν τη μουσική ή τη σιωπή, οι εθελοντές κλήθηκαν να εκτελέσουν μια σειρά από τεστ ελέγχου της δημιουργικότητας και της επινοητικότητας της σκέψης τους.

Διαπιστώθηκε ότι τις πιο πρωτότυπες και χρήσιμες ιδέες και λύσεις γεννούσαν όσοι είχαν ακούσει την χαρούμενη κλασική μουσική. Κατά μέσο όρο το «σκορ» δημιουργικότητας των ατόμων αυτών ήταν 94, έναντι 76 όσων είχαν εργασθεί μέσα στη σιωπή.

Οι ερευνητές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι γενικά στον πλανήτη μας παρατηρείται «μια κρίση δημιουργικότητας, καθώς γενικά οι άνθρωποι σκέφτονται λιγότερο δημιουργικά από ό,τι στο παρελθόν», επεσήμαναν ότι η δημιουργικότητα φαίνεται πως τονώνεται περισσότερο από τη χαρούμενη κλασική μουσική, που τείνει να «ξεκολλά» το μυαλό των ανθρώπων από τα γνώριμα μονοπάτια σκέψης. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, αυτό μπορεί να συμβαίνει, επειδή η χαρούμενη μουσική βοηθά να παράγεται περισσότερη ντοπαμίνη στον εγκέφαλο, μια χημική ουσία που, εκτός από ευχαρίστηση, φέρνει περισσότερη φαντασία.

 Αυτό είναι κάτι που μπορεί να έχει υπόψη του κάθε άνθρωπος ή ομάδα που θέλει να «γεννήσει» καινούρια πράγματα, συσχετίζοντας για πρώτη φορά φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους δεδομένα ή επινοώντας ριζικά νέες χρήσεις για πράγματα που ήδη υπάρχουν. Επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες, στελέχη επιχειρήσεων αλλά και όλοι εν γένει οι άνθρωποι έχουν συνεπώς λόγο να βάλουν περισσότερη καλή μουσική στη ζωή τους.

Από την άλλη όμως, η νέα έρευνα έδειξε ότι η χαρούμενη μουσική δεν βελτιώνει την ικανότητα της βαθιάς λογικής σκέψης για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων με ακρίβεια. Μάλλον οι μαθηματικοί προτιμούν τη μουσική της σιωπής. 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM