Τι κρύβεται πίσω από την αύξηση των αισθητικών επεμβάσεων στους νέους

Τι κρύβεται πίσω από την αύξηση των αισθητικών επεμβάσεων στους νέους Facebook Twitter
0

Οι νέοι στρέφονται στις αισθητικές επεμβάσεις, όπως είναι το botox και τα δερματικά εμφυτεύματα, ως αποτέλεσμα της πίεσης από τα social media, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Η μελέτη του «Συμβουλίου Nuffield για τη Βιοηθική» (Nuffield Council on Bioethics), που έχει έδρα το Λονδίνο, καταδικάζει επίσης τα application που έχουν στόχο τις αλλαγές στην εμφάνιση (makeover), καθώς και τα διαδικτυακά «παιχνίδια» πλαστικής χειρουργικής που απευθύνονται σε παιδιά ακόμα και 9 ετών.

Οι συντάκτες της έρευνας εκφράζουν φόβους ότι τέτοιες εφαρμογές συμβάλλουν στη δημιουργία ανησυχιών σχετικά με την εικόνα του σώματος κάποιου, ενώ καλούν τη βρετανική κυβέρνηση να προστατέψει τον κόσμο από μία βιομηχανία χωρίς κανονισμούς.

Όπως επισημαίνει το BBC, επειδή ακριβώς η βιομηχανία αισθητικών επεμβάσεων είναι μη ρυθμισμένη, δεν υπάρχουν πολλά αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με το μέγεθός της. Το 2015, μια εταιρία έρευνας αγοράς εκτίμησε ότι η σχετική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να υπολογιστεί σε περίπου 3,6 δισ. λίρες. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει σημειώσει σημαντική αύξηση την τελευταία δεκαετία.

Η έκθεση εντοπίζει διάφορους παράγοντες που ενθαρρύνουν, ιδιαίτερα τους νέους, να επικεντρώνονται στην εικόνα του σώματος. Μεταξύ αυτών, βρίσκονται τα αυξανόμενα ποσοστά άγχους σχετικά με την εμφάνιση, η άνοδος των social media όπου οι φωτογραφίες μπορούν να λάβουν θετικές ή αρνητικές αξιολογήσεις, και η δημοφιλία της celebrity κουλτούρας, μαζί με τις επεξεργασμένες εικόνες και τα φαινομενικώς τέλεια lifestyle.

Η καθηγήτρια Jeanette Edwards, από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, η οποία ήταν επικεφαλής της έρευνας του συμβουλίου σχετικά με ζητήματα δεοντολογίας που αφορούν τις αισθητικές επεμβάσεις, δήλωσε ότι ορισμένα στοιχεία για παιχνίδια που απευθύνονται σε μικρότερα παιδιά εξέπληξαν την ερευνητική ομάδα.

«Έχουμε σοκαριστεί από μερικά πράγματα που είδαμε, όπως εφαρμογές για makeover και "παιχνίδια" αισθητικών επεμβάσεων που απευθύνονται σε κορίτσια ακόμα και εννέα ετών. [...] Υπάρχει ένας καθημερινός βομβαρδισμός από τη διαφήμιση και μέσω των social media, όπως το Facebook, το Instagram και το Snapchat, που αμείλικτα προωθούν μη ρεαλιστικά και συχνά γεμάτα διακρίσεις μηνύματα σχετικά με το πώς "πρέπει" να δείχνουν οι άνθρωποι, ειδικά τα κορίτσια και οι γυναίκες», επισημαίνει η ίδια, σύμφωνα με το BBC.

Η έκθεση περιγράφει ακόμα πως κάποια application, με θέμα τις αισθητικές επεμβάσεις, μπορεί να συμβάλλουν σε προβλήματα ψυχικής υγείας στους νέους.

Τέλος, η καθηγήτρια Jeanette Edwards ζητά να απαγορευτούν οι αισθητικές επεμβάσεις για άτομα κάτω των 18 ετών, εκτός αν εμπλέκεται μία πολυεπιστημονική ομάδα ειδικών, γιατρών και ψυχολόγων.

Με πληροφορίες από BBC

Living
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM