Πώς τα fake news έγιναν αιτία να λιντσαριστεί μέχρι θανάτου ένας άνθρωπος

0

Ένα fake βίντεο που στόχο είχε να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη και τις αρχές για τις απανωτές απαγωγές παιδιών στο Καράτσι έγινε αιτία να δολοφονηθεί άγρια στη μέση του δρόμου ένας νεαρός άντρας που αναζητούσε εργασία. 

Στο μόλις λίγων δευτερολέπτων βίντεο -που έγινε αμέσως viral μέσω της εφαρμογής WhatsApp-  απεικονίζεται μία παρέα μικρών παιδιών που προσεγγίζεται από δύο άντρες πάνω σε μηχανάκι. Σε κλάσματα δευτερολέπτου οι δυο τους έχουν αρπάξει ένα από τα παιδάκια και έχουν εξαφανιστεί. 

Η αλήθεια της εικόνας είναι τρομακτική, όσο και η καθημερινότητα στο Καράτσι, όμως το αυτοσχέδιο σενάριο των αστυνομικών αρχών του Πακιστάν έχει και συνέχεια: στο ίδιο βίντεο μετά από λίγο εμφανίζονται ξανά οι δύο νεαροί «επιστρέφοντας» το παιδάκι στην παρέα του και δείχνοντας στην κάμερα ένα μήνυμα που λέει ότι «χρειάζεται μόνο μια στιγμή για να πέσει ένα παιδί θύμα απαγωγής στους δρόμους του Καράτσι». 

Δυστυχώς, αυτό το βίντεο fake απαγωγής αντί να ευαισθητοποιήσει πολίτες και αρχές, ειδικά στην Ινδία προκάλεσε υστερία και τη δολοφονία ενός ανθρώπου μπροστά στην κάμερα από εξοργισμένο πλήθος που πίστεψε ότι πρόκειται για απαγωγέα...

Ο 26χρονος Kaalu Ram που αναζητούσε δουλειά στη Μπανγκαλόρ λιντσαρίστηκε από ομάδες πολιτών που είχαν πειστεί ότι οι απαγωγείς παραφυλάνε σε κάθε γωνιά της γειτονιάς τους. Ο νεαρός πέθανε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, ενώ ο θάνατος του προβληματίζει κοινή γνώμη και διαδίκτυο για τις παράπλευρες απώλειες που η εξάπλωση των fake news μπορεί να προκαλέσει.  

Πλέον οι ινδικές αρχές παρακαλούν τους πολίτες πρώτα να βεβαιώνονται για την αξιοπιστία μιας είδησης, μετά να την αναδημοσιεύουν και κυρίως να μένουν ψύχραιμοι... 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ