Στην Τουρκία ακόμη προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί ο Ερντογάν σαρώνει στις εκλογές

0

Για να διαπιστώσουν τι πραγματικά είναι η δημοκρατία, όταν οι θεσμοί βρίσκονται σε μόνιμη απειλή, οι δημοσιογράφοι των New York Times βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, παραμονή όχι των πιο κρίσιμων για τη χώρα εκλογών, αλλά της συντριπτικής νίκης του Ερντογάν. 

Δικαίως απορούν γιατί κέρδισε τις εκλογές ένας άνθρωπος που πριν από δύο χρόνια βύθισε τη χώρα στο αίμα και την πόλωση. Δικαίως ανησυχούν για την τυραννία του Ερντογάν που με καλπασμό, υπνωτιστικά σχεδόν εξαπλώνεται στη χώρα. 

Ο απλός κόσμος, εκπρόσωποι της μεσαίας και εργατικής τάξης τον έχει ειδωλοποιήσει: ήταν ένας φτωχός άνθρωπος που έγινε ηγέτης. Είναι κάποιος που σέβεται τη θρησκεία, την οικογένεια, τις τουρκικές αξίες, χωρίς να επιτρέπει την παραμικρή έκπτωση. Για τους νέους, τους φοιτητές, τους καθηγητές πανεπιστημίων, τους δημοσιογράφους είναι κάποιος που θα στραγγαλίσει κάθε ελεύθερη φωνή για να παραμείνει στην εξουσία. 

Στην εφημερίδα "Cumhuriyet", τη μόνη κεντρο-αριστερή ανεξάρτητη δημοσιογραφική φωνή αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, οι δημοσιογράφοι της, με ρεκόρ συλλήψεων και φυλακίσεων, η επανεκλογή Ερντογάν σηματοδοτεί την επιστροφή τους στη φυλακή ή τουλάχιστον την επανεκκίνηση της περιπέτειας τους με τον τουρκικό νόμο. 

«Όλο αυτό που ζούμε είναι αυτό που έχει πλάσει η ενός ανδρός αρχή. Δεν έχει πλέον αντίπαλο στη Βουλή. Δεν υπάρχει εκπροσώπηση άλλου κόμματος ή αντίθετης φωνής. Είναι σύστημα που λειτουργεί υπό τις εντολές ενός και μόνο ανθρώπου», εξηγούν οι άνθρωποι που αντέχουν να δουλεύουν στη συντακτική ομάδα της εφημερίδας. 

Τι πιστεύουν, όμως, για τον Ερντογάν στο Ορντού, ένα χωριό κοντά στη Μαύρη Θάλασσα; Εκεί δεν έχει διανοούμενους ούτε δημοσιογράφους που «εχθρεύονται» τον Ερντογάν. Εκεί ζουν αγρότες, οι άνθρωποι με τις φουντουκιές, όπως τους λένε που θεωρούν ότι η κυβέρνηση τους κοροϊδεύει και τους ληστεύει ψυχρά, κάθε τετραετία όλο και περισσότερο. 

«Δεν μας σέβονται. Μας κλέβουν και μας ειρωνεύονται. Τις υποσχέσεις που δίνει τώρα ο Ερντογάν, τις έδινε και παλιότερα. Καμία δεν κράτησε, ποτέ», φωνάζουν. Προφανώς, η δύναμη του προέρχεται από το παλιό όραμα της μεγάλης Τουρκίας, αυτής που θα ανεχθεί και φυλακίσεις και βασανιστήρια και βίαιη καταστολή, προκειμένου από όραμα να γίνει πράξη... 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ