Σεξισμός στις κουζίνες δημοφιλών εστιατορίων: το μήνυμα μιας βραβευμένης σεφ

0

H Dominique Crenn είναι πρώτη γυναίκα που βραβεύθηκε ποτέ με τέσσερα άστρα Michelin στις ΗΠΑ. Τα δύο πρώτα τα κατέκτησε το 2011 με το ρεστοράν ιδιοκτησίας της "Atelier Crenn" και τα άλλα δύο ήρθαν το 2014, επιβραβεύοντας την αδιάλειπτα καλή δουλειά της στην κουζίνα.

Εμφανίζεται σε εκπομπές στην τηλεόραση, έχει γράψει αρκετά βιβλία μαγειρικής, εκείνο, όμως, που την καθιστά ξεχωριστή πέρα από το ταλέντο της στην υψηλή μαγειρική είναι ότι ποτέ δεν μάσησε τα λόγια της γι' αυτό που συμβαίνει στις επαγγελματικές κουζίνες δημοφιλέστατων εστιατορίων.  

«Δεν μαγειρεύω διαφορετικά, καλύτερα ή χειρότερα από έναν άντρα μάγειρα. Απλώς μαγειρεύω. Λέω μια ιστορία μέσα από τα πιάτα μου. Κάνω αυτό που είμαι. Βάζω στα πιάτα μου όλη μου την αγάπη και θέλω να με βλέπουν ως αυτό που είμαι, ως άνθρωπο. Δεν θέλω να με βλέπουν ως γυναίκα στην κουζίνα», εξηγεί. 

Τα λόγια της έρχονται στον απόηχο των σεξουαλικών σκανδάλων που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και αφορούσαν τις πρακτικές πολλών διάσημων σεφ και τον τρόπο με τον οποίο επέλεγαν να διοικήσουν τις κουζίνες τους. «Νομίζω ότι έγινε για καλό όλο αυτό. Ήταν μια κομβική στιγμή που ο κόσμος άρχισε πια να ακούει και να μαθαίνει τα όσα συνέβαιναν.

»Καταγγελίες γι' αυτά που συνέβαιναν στις κουζίνες υπήρχαν από πάντα. Απλώς όλες αυτές οι γυναίκες δεν είχαν φωνή. Αυτό ήταν ο προορισμός μου, να γίνω η φωνή τους», λέει η σεφ που και στα τρία εστιατόρια που διατηρεί το 50% του προσωπικού είναι γυναίκες.

«Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στους ανθρώπους. Να τους αντιμετωπίζουμε βάσει του φύλου της. Να αλλάξει το κακό όνομα που έχουν οι κουζίνες πανάκριβων εστιατορίων, ότι δηλαδή δεν είναι παρά πολυτελείς κρεβατοκάμαρες στις οποίες ανθεί η σεξουαλική παρενόχληση. Ένα 66% των γυναικών σεφ καταγγέλλουν ότι έχουν πέσει θύματα παρενόχλησης από τους προϊσταμένους τους και ένα 80% από τους συναδέλφους τους», λέει, επισημαίνοντας και το ότι ένας άντρας με τέτοιου είδους κουλτούρα αυτή τη στιγμή κυβερνά την Αμερική. 

«Είναι μια χρυσή ευκαιρία τώρα για τους άντρες να γίνουν η αλλαγή. Κι ότι είναι μέρος αυτής της κουβέντας, Μια κουβέντας που πρέπει να γίνεται, μέχρι να σταματήσει αυτό που συμβαίνει», καταλήγει. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ