Στην Αιθιοπία ένα ραβδί προστατεύει τις γυναίκες από τη βία και τη σεξουαλική κακοποίηση

0

Όταν μια γυναίκα της φυλής Oromo στην Αιθιοπία παντρεύεται, μαζί με τον σύζυγο λαμβάνει ως δώρο προστασίας και ένα ξύλινο ραβδί, το λεγόμενο "Siinque". Για τα μέλη της φυλής, δεν πρόκειται για ακόμη ένα ξύλινο ραβδί, αλλά για ένα σύμβολο δύναμης και προστασίας της γυναίκας, αλλά και όλων των γυναικών της οικογένειάς της. 

Η Sara Dube, ειδήμων λαογραφικών θεμάτων και παραδόσεων της φυλής εξηγεί ότι σύμφωνα με τους άγραφους νόμους της παράδοσης «δεν μπορείς να προσβάλλεις, να παρενοχλήσεις ή να χτυπήσεις μία γυναίκα που έχει λάβει το ραβδί της. Θεωρείται έγκλημα». Οι άγραφοι νόμοι ισχύουν και για τον σύζυγο της κάθε κοπέλας. Και να πώς χρησιμοποιείται το ραβδί:

- αν συμβεί κάτι κακό, για παράδειγμα εισβάλλει στο σπίτι της ο άντρας της ή κάποιος άλλος με κακές προθέσεις, εκείνη καλεί σε βοήθεια τις γυναίκες της γειτονιάς με το ραβδί στο χέρι. Εκείνες οφείλουν να τρέξουν αμέσως κοντά της. Κάνουν κύκλο και τη βάζουν στο κέντρο του. 

- στη συνέχεια οι μεγαλύτεροι της φυλής συγκεντρώνονται για να εξετάσουν τι συνέβη και να αποφασίσουν για την τιμωρία του δράστη. 

Ο νόμος του ραβδιού είναι μέρος του Gada, του αρχαίου συστήματος διακυβέρνησης της Αιθιοπίας, εκεί που άντρες και γυναίκες έχουν ίσες ευθύνες και δικαιώματα. Οι μεγαλύτεροι πιστεύουν στο όραμα αυτών των παραδόσεων και προσπαθούν μέχρι σήμερα να τις διατηρήσουν. Γι' αυτό, το ραβδί το κόβει ο πατέρας, στην κόρη το δίνει η μητέρα και οι γάμοι ευλογούνται με την αγάπη του θεού και την ειλικρίνεια των ανθρώπων...  

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ