Ο πύργος Τζου-Τσε στη Βόρεια Κορέα: όχι άλλο ένα μνημείο, αλλά μια ιδέα

0

Τι ακριβώς συμβολίζει ο Πύργος Τζου-Τσε στη Βόρεια Κορέα; «Τζου» σημαίνει αφέντης και «τσε», σώμα. Ο αφέντης του σώματός του, υποτίθεται ότι είναι ο πολίτης της Βόρειας Κορέας, ο κύριος του εαυτού και των πράξεών του.

Το μνημείο δημιουργήθηκε επί Κιμ Ιλ Σουνγκ, παππού του Κιμ Γιονγκ Ουν και απηχεί τη φιλοσοφία του Κορεατικού Εργατικού Κόμματος. 

Είναι, λένε, στην Πιονγιάνγκ η ιδεολογία της αυτοπεποίθησης, ο λόγος που η οικονομία της χώρας άντεξε ακόμη και σε περιόδους που θα έπρεπε να καταποντιστεί. Όσο για το σύμπλεγμα των τριών αγαλμάτων που δεσπόζουν στη βάση του μνημείου, αυτά κι αν απηχούν τις βασικές αρχές, τον τρόπο ζωής των Βορειοκορεατών: η αγροτιά, η εργατιά και η διανόηση... 

Ο Πύργος Τζου-Τσε "ανεγέρθηκε" το 1982 προς τιμήν του Κιμ Ιλ Σουνγκ και για τα 70ά γενέθλια του. Η ιδεολογία του «Τζου-Τσε» ελάχιστα είναι γνωστή έξω από τη Βόρεια Κορέα. Κάποιοι την παρομοιάζουν με υπνωτικό που κρατά τους Βορειοκορεάτες δεμένους στο άρμα των επιθυμιών των ηγετών της χώρας.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι μια υπενθύμιση για το πώς η Βόρεια Κορέα ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες της μετά τον Πόλεμο της Κορέας. Για να είμαστε και ειλικρινείς, ακόμη και η κυρία που κάνει την ξενάγηση σ' αυτό το διαφωτιστικό ρεπορτάζ του Guardian έχει αυτό το υπνωτιστικό ύφος, αλλά μοιάζει και η ίδια ελαφρώς προσηλυτισμένη...  

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ