Οι νόμοι εναντίον βιασμών στην Ιαπωνία: μία ντροπή για την ανθρωπότητα

0

Λυπηρό, αλλά όπως προκύπτει, κάθε χώρα έχει τον δικό της Χάρβεϊ Γουάινστιν. Στην περίπτωση της Ιαπωνίας τον θλιβερό αυτό... τίτλο κατέχει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Junichi Fukuda, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο μετά τις εναντίον του αποκαλύψεις από το περιοδικό Shukan Shincho.

Για την ακρίβεια, το περιοδικό αποκάλυψε στη διαδικτυακή του έκδοση τα ηχητικά ντοκουμέντα της ανάρμοστης συνομιλίας του υπουργού με δημοσιογράφο. «Μπορώ να σ' αγκαλιάσω σήμερα; Θα μ' αφήσεις; Μπορώ να αγγίξω τα στήθη σου;», ακούγεται να λέει στη δημοσιογράφο, την οποία καλεί να τον δέσει..!

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Fukuda κατηγορείται για ανάρμοστη συμπεριφορά και σεξουαλική παρενόχληση γυναικών δημοσιογράφων. Φυσικά και αρνήθηκε τις κατηγορίες, όμως, την προηγούμενη εβδομάδα αναγκάστηκε να παραιτηθεί εξαιτίας του σάλου και της σφοδρής κριτικής που δέχθηκε από τα Μέσα η κυβέρνηση του Έντσο Άμπε. 

Η αποπομπή του υπουργού ήταν μια καλή αφορμή για να έρθει στη δημοσιότητα αυτό που πραγματικά συμβαίνει με τη νομοθεσία για τα θύματα παρενόχλησης και βιασμών στην Ιαπωνία. Οι στατιστικές λένε ότι μόνο το 4% των θυμάτων αποφασίζει -και πάλι μετά από τεράστια πίεση- να καταγγείλει το συμβάν, 

Οι μαρτυρίες λένε ότι είναι η νομοθεσία που ντροπιάζει, ατιμώνει και τελικώς βιάζει για δεύτερη φορά το θύμα. 

«Έπρεπε να ξαπλώσω στο πάτωμα για να τοποθετήσουν πάνω μου μία κούκλα σε φυσικό μέγεθος, να αρχίσουν να την κουνάνε και να με ρωτάνε "έτσι σε βίασε; Μήπως έτσι; και παράλληλα τραβούσαν φωτογραφίες. Αυτός ήταν ο δεύτερος βιασμός μου"», λέει η δημοσιογράφος Shiori Ito, ένα από τα θύματα βιασμού που είχε το θάρρος να καταγγείλει ανοιχτά τον βιαστή της το 2017, έναν μεγαλοδημοσιογράφο της ιαπωνικής τηλεόρασης. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ