Πανάκριβο δώρο του Κεμάλ Ατατούρκ στη σύζυγό του πωλήθηκε σε online δημοπρασία

Πανάκριβο δώρο του Κεμάλ Ατατούρκ στη σύζυγό του πωλήθηκε σε online δημοπρασία Facebook Twitter
0

Ήταν το 1922 που ο ηγέτης των Τούρκων Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ γνωρίστηκε με τη γυναίκα που θα του άλλαζε τη ζωή, τη Λατιφέ Χανούμ.

Με σπουδές στη Σορβόνη, δυτικούς τρόπους και στιλ, η Λατιφέ υπήρξε η ανυπάκουη σύζυγος του «πατέρα των Τούρκων», μια γυναίκα που αδιαφορώντας για τα ήθη της εποχής, έδωσε τη δική της μάχη για τα δικαιώματα των γυναικών της Τουρκίας. 

Τα δώρα του Ατατούρκ προς αυτήν δεν θα μπορούσαν να είναι ούτε συνηθισμένα ούτε αμιγώς γυναικεία. Και ένα τέτοιο πανάκριβο δώρο του, μία χρυσοποίκιλτη σέλα αλόγου βγήκε σε online δημοπρασία μόλις χθες και πωλήθηκε σε υψηλή τιμή και αγοραστή που ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά. 

Πανάκριβο δώρο του Κεμάλ Ατατούρκ στη σύζυγό του πωλήθηκε σε online δημοπρασία Facebook Twitter

Στην ίδια δημοπρασία που διοργανώθηκε από τον τουρκικό οίκο Pingudu, πωλήθηκαν άλλα 400 προσωπικά αντικείμενα του Ατατούρκ, μεταξύ των οποίων μία μαξιλαροθήκη με ασημένιες λεπτομέρειες, επίσης δώρο του Τούρκου ηγέτη στη Λατιφέ, μερικά παράσημα ανδρείας του, κρατικά έγγραφα με την υπογραφή του και κάποιες προσωπικές φωτογραφίες του ζευγαριού. 

Όπως έγινε γνωστό από τον επικεφαλής του οίκου δημοπρασιών,Aykut Altınelli, όλα αυτά τα αντικείμενα βρίσκονταν στην κατοχή ανθρώπου που ανήκε στο φιλικό περιβάλλον της οικογένειας Ατατούρκ και για χρόνια προβληματιζόταν για το αν θα πρέπει να τα πουλήσει.

Όσο για τη σέλα που αποτελεί και το πιο ακριβό αντικείμενο αυτής της συλλογής η τιμή εκκίνησης της στη δημοπρασία είχε οριστεί στις 30.000 τουρκικές λίρες. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το συγκινητικό μήνυμα του βασιλιά Κάρολου για το Πάσχα: «Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος με όλη μου την καρδιά»

Διεθνή / Ο (συγκινητικός) λόγος του βασιλιά Κάρολου για το Πάσχα: «Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος με όλη μου την καρδιά»

Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του βασιλιά Καρόλου, που μεταδόθηκε στον καθεδρικό ναό του Ουόρσεστερ σήμερα Μεγάλη Πέμπτη για την εκκλησία της Αγγλίας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ