Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
15.07.2018
Τα μωρά του ιού Ζίκα: τι απέγιναν δυο χρόνια μετά την έξαρσή του;

Τα μωρά του ιού Ζίκα: τι απέγιναν δυο χρόνια μετά την έξαρσή του;

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 3.000 ΒΡΕΦΗ ΠΡΟΣΒΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΙΟ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ: ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΟΥΝ ΜΙΑ ΥΓΙΗ ΖΩΗ;

Η Nadja είναι η μητέρα της δίχρονης Αlisa, ενός γλυκύτατου μωρού που πριν από δύο χρόνια προσβλήθηκε από τον ιό Ζίκα. Για την ακρίβεια, είναι ένα από τα 3.000 μωρά που γεννήθηκαν με μικροκεφαλία στη Βραζιλία και ενώ εκείνο το διάστημα, οι υγειονομικές αρχές της χώρας συνιστούσαν στις μητέρες να προχωρούν σε διακοπή κύησης, αν είχαν προσβληθεί από το ιό. 

 

Πολλές γυναίκες αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε αυτή τη σκληρή απόφαση. Στο ξέσπασμα του ιού, κάποιες από αυτές βρίσκονταν ήδη σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.

 

Όταν γεννήθηκαν τα μωρά τους τότε, με τρόμο διαπίστωναν ότι τις εγκατέλειπαν οι σύζυγοι και οι οικογένειες τους και ότι το κράτος αδυνατούσε να τις βοηθήσει, τόσο τις ίδιες όσο και τα παιδιά τους... 

 

Σήμερα, η κατάσταση στη Βραζιλία εξακολουθεί να είναι το ίδιο απελπιστική και σκληρή για τα μωρά που τότε προσβλήθηκαν από τον Ζίκα. Τα περισσότερα από αυτά κινδυνεύουν με τύφλωση, υποφέρουν από σοβαρές παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, ενώ το Σύστημα Υγείας της χώρας λίγα μπορεί να τους προσφέρει. 

 

Όπως δηλώνει η Nadja δεν ελπίζει για την κόρη της. Δεν ονειρεύεται ότι θα τη δει να φτάνει τα 10 χρόνια ζωής. Όμως, έχει ανάγκη τη στήριξη του κράτους, όπως και όλα τα μωρά που ασθένησαν πριν από δύο χρόνια και για την ώρα υποστηρίζονται μόνο από ιδρύματα και φιλανθρωπικές οργανώσεις, χωρίς καμία άλλη κρατική στήριξη... 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
1 σχόλιο
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Η κατασταση έχει βελτιωθεί εξαιρετικά απο πέρσι λογω απεντομώσεων απο τις πολιτειακές αρχες (σε επιπεδο πολιτειών). Τα δε κρουσματα μακροκεφαλιας, με βαση τα στατιστικά στοιχεία που διαβασα απο τις αρχες της Περιφερειας του Σαο Παολο, δείχνουν οτι εμφανίζονται κυριως στο βορειοανατολικό τμήμα της χωρας, μια περιοχη πολύ φτωχη, που δειχνει οτι η βαρια παραμορφωση δεν προκαλειται μονο από τον ιό Ζικα, αλλα είναι πολυπαραγοντική (όσες δηλ. κυοφορουν και εχουν προσβληθεί απο τιν ιό μπορεί να είναι φορεις και αλλων ασθενιών - αλλά η μελετη ανεφερε οτι δεν εγινε control για να πθστοποιηθει το ενδεχομενο). Περσι κυνηγουσα κουνούπια για ωρες πριν πεσω να κοιμηθώ, φετος δεν εχω δει ουτε ένα.
Η Βραζιλία ειναι μεν αναπτυσσομενη χώρα, ειναι δε τεράστια, πλούσια ως χώρα και με κρατικη δομή μσκριοβιοτερη απο αυτη της Ελλάδας. Στους ναπωλεωμικους πολεμους εγινε δε η βαση της πορτογαλικής αυτοκρατορίας, οταν και αρχισε να δομείται το κράτος και οι υπηρεσίες. Έχει ενα πληθυσμό διακοσιων εκατομμυριων δε.
Προηγούμενα 1 Επόμενα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΠΡΟΣΦΑΤΑ