Με 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες ταυτοποιημένους και έτοιμους να αναχωρήσουν για τον Πειραιά και την Καβάλα βρήκε η Κυριακή τη Λέσβο. Στο σύνολο τους διαμένουν στο χώρο παραμονής του hot spot της Μόριας και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ.

 

Ο αντίστοιχος αριθμός για τη Χίο είναι στους 650 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι και διαμένουν στο hot Spot της ΒΙΑΛ και στον καταυλισμό της Σούδας.

 

Και στα δυο νησιά τα ναυλωμένα από το υπουργείο ναυτιλίας «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο λιμάνι της Μυτιλήνης και «Terra Jet» στο λιμάνι της Χίου δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.

 

 

Εν τω μεταξύ χθες και παρά την καλοκαιρία οι ροές προς τα νησιά του βορείου Αιγαίου ήταν χαμηλές. Στη Λέσβο έφθασαν 900 πρόσφυγες και μετανάστες από τους οποίους οι περισσότεροι διασώθηκαν από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, Αντίστοιχα στη Χίο πέρασαν 300 περίπου άτομα.

 

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ζητούν οι φορείς της Λέσβου

 

Χθες Σάββατο έγινε στη Μυτιλήνη έκτακτη σύσκεψη της Περιφερειάρχη κ. Καογήρου με τους φορείς της Λέσβου για τις εξελίξεις που διαμορφώνονται στο προσφυγικό, μετά την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με το ρυθμό μετακίνησης των προσφύγων από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης διαπιστώθηκε, σύμφωνα με το lesvosnet.gr,  η απόλυτη ταύτιση απόψεων της Περιφέρειας και των Φορέων. Επισημάνθηκε η ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης της εξέλιξης των πραγμάτων και εγρήγορσης.

 

Συναποφασίστηκε η άμεση διεκδίκηση μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του προσφυγικού- μεταναστευτικού στην τοπική οικονομία και κοινωνία, ιδίως μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

 

Εκφράζοντας την κοινή τους αγωνία, ζητούν την άμεση και απρόσκοπτη καταγραφή, ταυτοποίηση και αναχώρηση των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά.

 

Τέλος, αποφασίστηκε για το μεγάλο και κρίσιμο αυτό ζήτημα, να ζητηθεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Η Περιφερειάρχης ήδη απέστειλε σχετική επιστολή.

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr