«Αρνητικές κινήσεις» εκτίμησε ότι θα γίνουν από την πλευρά της Ε.Ε. για το προσφυγικό ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Μουζάλας, «ακόμα και να κλείσουν τα σύνορα, παρ' ότι η Ελλάδα θα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της».

 

Μιλώντας χθες στο Star ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι σε αυτή την περίπτωση «δεν θα δημιουργηθεί κάποιο φαινόμενο, το οποίο θα είναι τραγικό, αλλά θα είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα, που θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε».

 

Επισήμανε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητάει ασφαλή διάδρομο για τους πρόσφυγες από Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο, και άμεση επανεισδοχή στην Τουρκία όσων δεν αιτούνται άσυλο ή δεν δέχονται οικειοθελή επιστροφή.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι η Ευρώπη ήταν απροετοίμαστη για το προσφυγικό σημειώνοντας ότι «η πρώτη φορά που συνεδρίασε η Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό ήταν στις 27 Απριλίου - ως τότε η Ευρώπη δεν έχει αντιληφθεί τη μεγάλη του έκταση. Οι πρώτες αποφάσεις πάρθηκαν τέλη Μαΐου του 2015».

 

Σημείωσε ότι αν κλείσουν τα σύνορα οι γειτονικές χώρες, καταρχάς θα μειωθούν οι προσφυγικές ροές, αλλά ο αριθμός των προσφύγων που θα εγκλωβιστεί θα είναι διαχειρίσιμος. Συνέχισε μιλώντας για το φράχτη του Έβρου, τονίζοντας πως αν και καταλαβαίνει το αίτημα για να «πέσει ο φράχτης», που και ο ίδιος φώναζε παλιότερα, σήμερα το πρόβλημα τίθεται διαφορετικά. «Ζητούμενο είναι η ασφαλής διαδρομή, όχι απλώς μια ασφαλής δίοδος, δηλαδή. Δεν αρκεί όμως μόνο ένα πιο ασφαλές πέρασμα, γιατί επίσης στον Έβρο και μετά υπάρχουν κίνδυνοι, αν δεν έχουμε εξασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες θα έρχονται στην Ελλάδα με ασφάλεια και θα συνεχίζουν το ταξίδι τους οργανωμένα», εξήγησε ο κ. Μουζάλας.

 

«Οι πρόσφυγες έχουν δικαιώματα. Δεν είναι σοβαρή συζήτηση το να λέμε ότι θα ανοίξουμε τα ξερονήσια. Η έννοια της εξορίας για τους πρόσφυγες είναι ξένη προς την κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατόν να δίνουμε λύσεις σε ένα τέτοιο τεράστιο πρόβλημα. Διαχείριση του προβλήματος κάνουμε» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Star» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

 

«Ο δήμαρχος της Κω δεν λέει την αλήθεια. Αλλάζει διαρκώς θέσεις. Η μοναδική σταθερή του θέση είναι πως δεν θέλει το κέντρο καταγραφής. Έχω πάει τέσσερις φορές στο νησί και κάθε φορά έχει και άλλη πρόταση. Υπάρχει μια πραγματικότητα. Δεν πάμε εκεί τους μετανάστες. Οι μετανάστες είναι ήδη εκεί. Όλος αυτός ο σχεδιασμός που υπάρχει για το νησί, είναι ευρωπαϊκός σχεδιασμός. Υπάρχουν τουριστικοί πράκτορες στην Ευρώπη που λένε πως για να στείλουν τουρίστες το καλοκαίρι το hot spot είναι προϋπόθεση», τόνισε επίσης.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr