Συσκευή που θα προειδοποιεί για επερχόμενο τσουνάμι θα εγκατασταθεί στον Κορινθιακό

Συσκευή που θα προειδοποιεί για επερχόμενο τσουνάμι θα εγκατασταθεί στον Κορινθιακό Facebook Twitter
0

Μια νέα πειραματική συσκευή χαμηλού κόστους που θα καταγράφει τη στάθμη της θάλασσας και, μεταξύ άλλων, θα προειδοποιεί έγκαιρα και για επερχόμενο τσουνάμι, κατασκεύασαν οι επιστήμονες του Joint Research Center-JRC της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ήδη από τον Οκτώβριο,τέσσερις τέτοιες συσκευές έχουν εγκατασταθεί σε Ισπανία και στην Πορτογαλία (από δύο σε κάθε χώρα) και το πλάνο προβλέπει εγκατάσταση επιπλέον 16 σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Ανάμεσα στις χώρες που θα την αποκτήσουν φέρεται να είναι και η Ελλάδα, με μία από αυτές να τοποθετείται σύντομα στον Δυτικό Κορινθιακό Κόλπο, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Εκτός από τον Κορινθιακό, τέτοιες συσκευές θα τοποθετηθούν επίσης σε Ιταλία, Λίβανο, Μαρόκο, Ρουμανία, Τυνησία και Τουρκία.

Η συσκευή Inexpensive Device for Sea Level Measurement (IDSL) μετρά κάθε πέντε δευτερόλεπτα τη στάθμη του νερού σε πραγματικό χρόνον και στη συνέχεια τα στοιχεία μεταδίδονται στους κεντρικούς υπολογιστές του JRC, όπου συγκεντρώνονται για ανάλυση σε μια ειδική ιστοσελίδα. Το δίκτυο θα ενταχθεί στο ευρύτερο Σύστημα Προειδοποίησης για Τσουνάμι σε Βόρειο Ατλαντικό και Μεσόγειο (NEAMTWS), που έχει στήσει η διακυβερνητική ωκεανογραφική επιτροπή της Unesco.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ