Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης με αφορμή τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου εξαπέλυσε η ΝΔ.

 

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης αναφέρει ότι λίγες ώρες πριν από το Eurogroup, ο κ. Τσακαλώτος προαναγγέλλει δημοψήφισμα για Grexit και τονίζει πως στην κυβέρνηση «τα έχουν πραγματικά χαμένα»

 

«Αν θέλει να αυτοκτονήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Έλληνες δεν θα τους ακολουθήσουν στην αυτοκτονία» προσθέτει στη δήλωσή του ο κ. Καραγκούνης.

 

"Τη συμφωνία για το χρέος που θέλει ο Τσίπρας, την έχουμε πετύχει από το 2012"

 

«Την συμφωνία για το χρέος που επιδιώκει σήμερα ο πρωθυπουργός, η Νέα Δημοκρατία την έχει πετύχει από το 2012, ισχυρίζονται κύκλοι της Συγγρού, που καλούν τον Αλέξη Τσίπρα να διαβάσει τις αποφάσεις των Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 και Μαΐου 2014.

 

Παράλληλα αναφέρουν ότι εφόσον ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να βγει από το σημερινό αδιέξοδο που δημιούργησε, θα πρέπει να αξιοποιήσει τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Να χρησιμοποιήσει δηλαδή τα ομόλογα του Δημοσίου που κατέχει η ΕΚΤ για θα διευθετηθεί το θέμα των επόμενων μηνών με τις υψηλές πληρωμές προς την Κεντρική Τράπεζα.

 

«Μέσα στα πολλά ψέματα και τις μισές αλήθειες που λέει καθημερινά ο κ. Τσίπρας, ισχυρίζεται ότι για να συμφωνήσει με τους δανειστές θα πρέπει να διευθετηθεί το θέμα του δημοσίου χρέους και να συμπεριλαμβάνεται κάποια αναφορά σε αυτό το ζήτημα στη συμφωνία που θα κάνει με τους ευρωπαίους εταίρους μας.

 

Ας μην "κουράζεται" ο κ. Τσίπρας για το ζήτημα του χρέους. Ας μπει στον κόπο να διαβάσει τις ανακοινώσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 και του Μαΐου 2014 (επισυνάπτονται). Και να παραδεχτεί ότι τη διευθέτηση του χρέους με αναδιάρθρωσή του (επιμήκυνση της διάρκειας, μετάθεση λήξεων, μείωση επιτοκίων και μετατροπή τους σε σταθερά), η οποία οδηγεί σε μείωση της καθαρής παρούσας αξίας του, την είχαμε εμείς επιτύχει! Και να κοιτάξει επιτέλους να ενεργοποιήσει τη ρήτρα διευθέτησης του χρέους που είχαμε συμπεριλάβει στα κοινά ανακοινωθέντα του Eurogroup. Και να παραδεχτεί ότι με το πραγματικό "κούρεμα" (PSI) και την επαναγορά του χρέους, που κάναμε το 2012, η χώρα απαλλάχτηκε από 125 δις ευρώ ονομαστικού χρέους, ή 70% περίπου του σημερινού ΑΕΠ! Και επιπλέον, με τα χαμηλά επιτόκια, με την αύξηση του μέσου χρόνου ωρίμανσής του και την περίοδο χάριτος, που όλα αποτελούσαν μέρος της συμφωνίας του PSI, το ελληνικό δημόσιο απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής περίπου 10 δις € το χρόνο για τόκους, ή 5,5% περίπου του σημερινού ΑΕΠ!

 

Πέρα, όμως, από τη μακροπρόθεσμη διευθέτηση του χρέους που πετύχαμε, αφού ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να βγει ούτε από τα βραχυπρόθεσμα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε, ας χρησιμοποιήσει τουλάχιστον τη δική μας πρόταση: Τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ANFAs & SMPs) και που πλησιάζουν στη λήξη τους, να μεταφερθούν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητα (ESM). Στη συνέχεια, ο ESM να μετατρέψει αυτά τα ομόλογα σε ένα νέο δάνειο με τους τρέχοντες σήμερα όρους του, με χαμηλό επιτόκιο (περίπου 4,75 φορές μικρότερο από το επιτόκιο των ANFAs & SMPs) και μεγάλη, άνω των 30 ετών, διάρκεια. Έτσι, θα διευθετηθεί το θέμα των επόμενων μηνών με τις υψηλές πληρωμές προς την ΕΚΤ, θα περιοριστεί σημαντικά το επιτόκιο που καταβάλλει το Ελληνικό Δημόσιο και θα επηρεαστεί θετικά η βιωσιμότητα του Ελληνικού δημόσιου χρέους, καθώς μεγαλώνει η διάρκεια ωρίμανσής του (maturity) και χαμηλώνει περαιτέρω το μέσο επιτόκιο εξυπηρέτησης του χρέους.

 

Ας χτίσει ο κ. Τσίπρας πάνω στα δικά μας επιτεύγματα. Και ας δουλέψει, επιτέλους, για να τα ενεργοποιήσει προς όφελος της Πατρίδας."

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr