Ίχνη της εποχής του Νεάτερνταλ υποστηρίζουν ότι βρήκαν Καναδοί ερευνητές στην περιοχή Στελίδα της Νάξου, που βρίσκεται στον λόφο βορειοδυτικά του νησιού, τρία χιλιόμετρα από τη Χώρα.

 

Οι ανασκαφές του Καναδικού Ινστιτούτου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, έφεραν στο φως πλήθος αντικειμένων τα οποία πιστοποιούν την εμφάνιση πρώιμων ανθρώπων στην περιοχή ως και πριν από 260.000 χρόνια.

 

Πρόκειται κυρίως για πελεκημένες πέτρες (πυριτόλιθος), αλλά και για μικρή ποσότητα σμύριδας και ακόμα μικρότερες ποσότητες μαρμάρου.

 

 

Η έρευνα που συνεχίζεται αλλάζει τα δεδομένα στη χρονολόγηση της προϊστορικής εποχής  στις Κυκλάδες καθώς μέχρι πρόσφατα οι ειδικοί θεωρούσαν ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα στα νησιά ξεκινούσε γύρω στην 5η χιλιετία π.Χ..

 

Ένας από τους στόχους του νέου ερευνητικού προγράμματος είναι η χρονολόγηση της θέσης με τη χρήση επιστημονικών τεχνικών ώστε να διευκρινισθεί πότε οι πρώιμοι άνθρωποι μετανάστευσαν στην Ευρώπη μέσω της λεκάνης του Αιγαίου και αν η μετανάστευση αυτή έγινε με ναυσιπλοΐα.

 

Επίσης, θα γίνει λεπτομερής τυπολογική ανάλυση των τεχνικών έργων και θα διερευνηθούν οι σχέσεις συμπεριφοράς (λατόμευση και κατασκευή εργαλείων) των πρώιμων ανθρώπων στην περιοχή, δηλαδή των Νεάντερνταλ και των Homo sapiens.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr