Ποιο Πανεπιστήμιο δεν προχωρά σε διαγραφές φοιτητών

Ποιο Πανεπιστήμιο δεν προχωρά σε διαγραφές φοιτητών Facebook Twitter
18

Δεν προχωρά σε διαγραφές φοιτητών παρά μόνο με τη θέλησή τους το Πανεπιστημίου Κρήτης, μετά από απόφαση της Συγκλήτου, προασπίζοντας τον ανθρωπιστικό και κοινωνικό χαρακτήρα του.

Συγκεκριμένα, όσοι φοιτητές, σύμφωνα πάντα με το μητρώο τους, έχουν ξεπεράσει τον προβλεπόμενο χρόνο φοίτησης, οι λεγόμενοι αιώνιοι φοιτητές, έχουν ήδη λάβει την ειδοποίηση με την οποία καλούνται ουσιαστικά να δώσουν το «στίγμα» αν επιθυμούν να συνεχίσουν ή όχι τις σπουδές τους.

Έτσι, αρκετοί είναι εκείνοι που ανταποκρίνονται στις εν λόγω ειδοποιήσεις και προχωρούν σε επικαιροποίηση της εγγραφής τους στο τμήμα στο οποίο φοιτούν, ενώ ένας πολύ μικρός αριθμός εξέφρασε την επιθυμία να διαγραφεί με γραπτό αίτημά του προς το Πανεπιστήμιο, όπως και έγινε.

Όπως τόνισε ο Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αντώνης Χουρδάκης, ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνά τους 300 συνολικά φοιτητές. Μάλιστα, ο κ. Χουρδάκης στάθηκε ιδιαίτερα στη λογική της οριζόντιας διαγραφής τονίζοντας πως δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες και πως ορισμένοι φοιτητές καλούνται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους απόρροια των οικονομικών ή οικογενειακών συνθηκών τους.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις ειδικές κατηγορίες νέων, τους λεγόμενους "Needs" όπως αναφέρθηκαν οι νέοι που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, κατάρτισης και εργασίας, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από το τμήμα πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης πριν από μερικούς μήνες.

Ο κ. Χουρδάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε: «Η απόφαση της Συγκλήτου, του Ανώτατου οργάνου του πανεπιστημίου Κρήτης είναι ότι δεν διαγράφεται κανένας φοιτητής παρά μόνο με τη θέλησή του, αν ο ίδιος δηλαδή επιθυμεί με γραπτό αίτημά του να διαγραφεί. Εμείς δεν έχουμε διαγράψει κανέναν φοιτητή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ακριβώς επειδή θεωρούμε ότι είναι δικαίωμα των φοιτητών να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Βεβαίως έχουν ήδη ειδοποιηθεί οι φοιτητές από τη διοίκηση ότι εφόσον επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους θα πρέπει να κάνουν εγγραφές και πάρα πολλοί φοιτητές έχουν ανταποκριθεί σε αυτό.

Υπάρχουν όμως και φοιτητές οι οποίοι μόνοι τους με γραπτό αίτημά τους έχουν ζητήσει τη διαγραφή τους. Είναι ένας πολύ μικρός αριθμός φοιτητών γύρω στους 200-300. Υπάρχουν φοιτητές που αναγκάστηκαν λόγω δυσμενών συνθηκών ή οικογενειακών προβλημάτων χωρίς τη θέλησή τους να βρεθούν για πολλά χρόνια εκτός του ακαδημαϊκού χώρου και αυτούς δεν μπορείς να τους τιμωρήσεις.

Σε ένα πρόσφατο συνέδριο που είχε γίνει από το τμήμα πολιτικής επιστήμης, ο προβληματισμός, θα έλεγα, διαφοροποιήθηκε όσων αφορά αυτήν την ομάδα των φοιτητών οι οποίοι δεν απεκλήθησαν από τον Πρύτανη ούτε αιώνιοι, ούτε λιμνάζοντες αλλά φοιτητές οι οποίοι για συγκεκριμένους λόγους βρέθηκαν εκτός εκπαίδευσης, εκτός κατάρτισης και εκτός εργασίας. Είναι οι λεγόμενοι νέοι needs».

«Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΕΙ»

Αναφερόμενος στον ρόλο του Πανεπιστημίου, ο κ. Χουρδάκης τόνισε πως το Πανεπιστήμιο δεν καλείται να «τιμωρήσει» τους φοιτητές που ξεπερνούν το προβλεπόμενο χρόνο των σπουδών τους, αναφέροντας μάλιστα πως αρκετοί είναι εκείνοι οι φοιτητές που μετά από διακοπή των σπουδών τους επέστρεψαν στα φοιτητικά έδρανα για να πάρουν το πτυχίο τους.

Συγκεκριμένα ο κ. Χουρδάκης επεσήμανε: «Υπάρχουν αρκετοί φοιτητές που επέστρεψαν και πριν από τον νόμο αυτό για αν συνεχίσουν τις σπουδές τους γιατί οι λόγοι εξαλείφθηκαν και με αυτήν την έννοια επέστρεψαν στα φοιτητικά έδρανα για να πάρουν το πτυχίο τους. Το δικαίωμα στη μόρφωση δεν πρέπει να το βάλουμε σε μια λογική ημερομηνίας λήξης, δεν είναι σε αυτή τη λογική, είναι το μόνο αγαθό που μας έχει μείνει, ας το διαφυλάξουμε. Ο ρόλος του Πανεπιστημίου δεν είναι να τιμωρεί, είναι να βλέπει, να προσπαθεί να επιλύει τα προβλήματα και να βρίσκεται κοντά στους φοιτητές και στους διδάσκοντες. Ένα πανεπιστήμιο έχει και έναν ανθρωπιστικό και κοινωνικό προσανατολισμό.

Οι βίαιες αποφάσεις δεν βοηθούν και ειδικά σε συνθήκες ύφεσης. Το μέγα θέμα για εμάς είναι να μπορούν τα Πανεπιστήμια να λειτουργήσεις με αξιοπρεπείς προϋπολογισμούς. Εκεί θέλω τη βίαιη παρέμβαση της πολιτείας και του Υπουργείου».

18

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

9 σχόλια
Αυτο που οι περισσοτεροι αγνοειτε,ειναι οτι σε καποιο σημειο του νομου για τις διαγραφες αναφερεται ξεκαθαρα πως ο νομος ισχυει ως εχει,εκτος και αν αποφασισει διαφορετικα το ιδρυμα.Το εν λογω ιδρυμα αποφασισε αυτο που αποφασισε,και συνεπως νομιμοτατα γινεται αυτο που αποφασισε.
Στην όλη υπόθεση των διαγραφών υπάρχει η εξής λεπτομέρεια, την οποία φυσικά δεν μπορούν να γνωρίζουν οι αναγνώστες της Lifo ούτε και οι συντάκτες της (υποθέτω ότι το Lifo δεν διαθέτει εξειδικευμένους συντάκτες στο χώρο της παιδείας, καθώς δεν έχει ειδική στήλη για τα θέματα αυτά): Εδώ και δύο μήνες δόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας οδηγία (με φαρδιά-πλατιά την υπογραφή Λοβέρδου) που λέει ακριβώς το ίδιο με τη Σύγκλητο του ΠτΚ. Ότι δηλαδή κανείς δεν διαγράφεται εκτός αν το ζητήσει εγγράφως ο ίδιος. Το σχετικό έγγραφο μου το έδειξε φίλος ο οποίος είναι Πρύτανης Αθηναϊκού Πανεπιστημίου (όχι πάντως του ΕΚΠΑ). Πρόκειται για μία από τις πιο αντιφατικές οδηγίες που έχουν εκδοθεί από κυβερνητικό φορέα, καθώς ξεκινά με την υποχρέωση των ΑΕΙ να προχωρήσουν στις διαγραφές και καταλήγει (στην τελευταία παράγραφο) με την παρατήρηση ότι, λόγω των ειδικών κοινωνικών συνθηκών που επικρατούν σήμερα, οι διαγραφές θα γίνονται μόνο μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων (πρακτικά, δηλαδή, κανενός). Πολιτικός ελιγμός του υπουργού; Ίσως. Το παράξενο είναι γιατί δεν αναφέρεται αυτό στην απόφαση της Συγκλήτου του ΠτΚ. Από όσο επίσης γνωρίζω,και σε άλλα πανεπιστήμια δεν έχουν προχωρήσει οι διαγραφές, εξαιτίας της επιστολής Λοβέρδου.
Η μόνιμη επωδός είναι οτι υποβαθμίζουν τα ιδρύματα. Δηλαδή του χρόνου το ΕΚΠΑ ή όποιο άλλο πανεπιστημιακό ίδρυμα θα ανέβει ποιοτικά επειδή διαγράφηκαν χιλιάδες αιώνιοι φοιτητές που υπήρχαν μόνο στα χαρτιά ουσιαστικά αφού μιλάμε για περιπτώσεις που στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν ενδιαφέρονταν να τελειώσουν αφού μιλάμε για ΄΄φοιτητές΄΄ δεκαετιών και όχι για την εικόνα που έχει ο Ελληνέζος για κάποιο αναρχοκομμούνι που πίνει φραπεδιά. Μάλιστα οι αιώνιοι φοιτητές δεν υπολογίζονται στον ενεργό φοιτητικό πληθυσμό και το κράτος δεν τους υπολογίζει στα κονδύλια που δίνει στη κάθε σχολή. Ο Ελληνέζος διψάει για αίμα προσπαθώντας να νιώσει ανώτερος από τον άλλο επειδή έτυχε να εξασφαλίσει μια καλύτερη θέση ως γρανάζι σε μια μηχανή που δουλεύει για άλλους.
Ο κάθε ένας στοιχίζει 0 ευρώ. Δεν υπάρχει κόστος για την διατήρηση ή εξοικονόμηση χρημάτων από την διαγραφή. Το όλο θέμα είναι ένα παιχνίδι εξουσίας.
αυτά είναι σημάδια ότι στις μέρες μας είναι απαραίτητη η ΑΜΕΣΗ δημοκρατία...αρχίζει να φαίνεται ότι ο λαός αυτό θέλει...και κατά τη γνώμη μου είναι το πιο δίκαιο πολίτευμα. και όσοι λένε ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστεί δεν έχουν δίκιο διότι μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά και μέσω κάλπης σε σχολεία με εφορευτική επιτροπή δημόσιους υπαλλήλους που έχουν πάρει μετάθεση και ήταν περιττοί στο χώρο εργασίας τους..διότι εγώ σαν πολίτης δε νιώθω ότι εκπροσωπούμαι από κανέναν μέσα στη βουλή
Μαλιστα, πανεπιστημιο φιλανθρωπικο ιδρυμα. Να ένα πανεπιστημιο που θα δεχοταν στις αγκαλες του τον κο Πελεγρινη, όταν θα απογοητευτει από τη θεατρικη του καριερα...
έρχονται οι πρώτοι σχολιαστές-πολέμιοι τέτοιων ''απαράδεκτων'' αποφάσεων, υπερασπιστές της εφαρμογής του νόμου, γιατί ''ο νόμος πάνω απ' όλα''.
Οχι, θα υποστηριζουμε οτι ο καθενας (ανεξαρτητα απο το. νομο) μπορει να κανει οτι γουσταρει. Οπως υποστηριζετε εσεις. Φυσικα το υποστηριζετε μονο εκει που σας βολευει. Οταν καποιος κανει καποια πραξη αντιθετη με αυτα που σας βολευουν τοτε και μονο τοτο αναρωτιεστε εξωργισμενοι "που ειναι το κρατος". Κρατος α καρτ δεν υπαρχει ομως. Λυπαμαι αλλα καποια στιγμη πρεπει να μπει ενα τελος σε αυτο το χαος. Και οι αιωνιοι φοιτητες ηταν μερος του χαους.
Θα ήθελα να ζεις πολύ σε χώρες όπου οι ομοφυλόφιλοι καταδικάζονται σε θάνατο, οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ως ιδιοκτησιακά στοιχεία κτλ να έβλεπα τότε τι θα έλεγες για τους νόμους.
@VladNirki: Ο Scoop δεν είπε κάτι για νόμους, μίλησε για ασυνέπεια ιδεολογικής στάσης. Οι ευχές που έδωσες ήταν εντελώς άστοχες. Ωστόσο έλαβαν θετικές κριτικές από χρήστες, κάτι που δε μπορώ να αποδώσω κάπου.