Αυτή είναι η καμπύλη της φτώχειας στην Ελλάδα, όπως διαμορφώθηκε από την έναρξη της κρίσης ως σήμερα. Η καμπύλη δημιουργήθηκε από το zerohedge.com με βάση στοιχεία της «Καθημερινής» που δείχνουν ότι το 2013 το 44% των ελληνικών νοικοκυριών είχε εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι εκτιμήσεις είναι του τμήματος Ομαδικής Ανάλυσης Δημόσιας Πολιτικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Το όριο της φτώχειας υπολογίζεται ως το 60 τοις εκατό του μέσου εισοδήματος του 2009 ή 665 ευρώ ανά άτομο, ανά μήνα και μέχρι 1.397 για ένα ζευγάρι που έχει δύο ανήλικα παιδιά.

 

Η έκθεση της ομάδας , που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα , αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης , αντί να ενισχυθεί η υποστήριξη προς τους ανέργους – που είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για να αναζωπυρωθεί η ζήτηση - το κράτος τη μείωσε.

 

Στο σάιτ σημειώνεται επίσης ότι εκτός από τις πολιτικές λιτότητας των τελευταίων ετών , η αδυναμία του κράτους να περιορίσει την κατάρρευση των κοινωνικών δομών οφείλεται στην έλλειψη στοχευμένων στρατηγικών και την αναποτελεσματική χρήση των πόρων , προβλήματα που μαστίζουν την Ελλάδα , ακόμη και πριν από την έναρξη της κρίσης .

Στην έκθεση, σημειώνει το zerohedge, δεν  γίνεται καμία αναφορά για την Ελλάδα ως πιόνι του «πολιτικού κεφαλαίου» της ευρωζώνης που επενδύει σε ένα αποτυχημένο πείραμα στο οποίο «το κύριο πράγμα που διακυβεύεται είναι το «κληρονομικό» έννομο συμφέρον της ολιγαρχίας και , φυσικά , των  τραπεζιτών».

"Οσο για την Ελλάδα; Δεν σκάει για αυτό. Συνεχίζει να θεωρεί το ευρώ σύμβολο της επιτυχημένης ευρωπαϊκής πολιτικής", καταλήγει το άρθρο.