ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Το εμβόλιο της AstraZeneca φέρνει αλλαγές στο πρόγραμμα των εμβολιασμών

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Το εμβόλιο της AstraZeneca φέρνει αλλαγές στο πρόγραμμα των εμβολιασμών Facebook Twitter
EPA
0

Αλλαγές στην επιχείρηση «Ελευθερία», για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας, φέρνει το εμβόλιο της AstraZeneca.

Χθες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε ομόφωνα ότι η χορήγηση του εμβολίου που ανέπτυξαν το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca θα χορηγηθεί σε πολίτες από 18 έως 64 ετών, μία στάση που έχουν υιοθετήσει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση θα μεσολαβεί διάστημα 12 εβδομάδων.

Οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο θα ξεκινήσουν στη χώρα μας μετά τις 12 Φεβρουαρίου, ενώ θα «τρέχουν» δύο παράλληλα συστήματα, δήλωσε χθες ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σε δηλώσεις του αυτή την εβδομάδα ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι η χώρα μας περιμένει 410.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca τον Φεβρουάριο, ενώ εκείνες που αναμένονται τον Μάρτιο θα αυξηθούν σε 540.000.

Ο λόγος που αποφασίστηκε το εμβόλιο να χορηγηθεί σε άτομα 18-64 ετών είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την αποτελεσματικότητά του στις ηλικίες άνω των 65 ετών, τα οποία αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Η απόφαση αναμένεται να αλλάξει μέχρι τα τέλη του μήνα, όταν θα είναι διαθέσιμα αυτά τα στοιχεία, εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση εμβολιασμών, θα αναπτυχθούν δύο παράλληλα συστήματα. Το ένα είναι αυτό που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και το δεύτερο θα αφορά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η αρχή θα γίνει με την ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών. Η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες, ενώ οι συγκεκριμένες ημερομηνίες θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα, όταν θα έχει οριστικοποιηθεί το πλάνο των παραδόσεων από την εταιρεία.

«Τα δύο συστήματα δεν θα διασταυρώνονται. Δηλαδή, κάποιος πολίτης που είναι άνω των 80 ετών θα μπορεί να κλείσει ραντεβού μόνο σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ οι πολίτες της κατηγορίας 60-64 ετών θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα με εμβόλια AstraZeneca και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών», εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Θεοδωρίδου: Πολύ καλά χαρακτηριστικά ασφαλείας και αποτελεσματικότητας

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έκρινε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν το εμβόλιο της AstraZeneca έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά ασφάλειας, ικανότητας να δημιουργεί ανοσία, δηλαδή ανοσογονικότητας, και αποτελεσματικότητας, ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Η πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι κρίθηκε πως το συγκεκριμένο εμβόλιο:

α) Είναι ασφαλές, γίνεται καλά ανεκτό από τα άτομα που το λαμβάνουν και οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι στην πλειονότητα ήπιες και τοπικές.

β) Προστατεύει το σύνολο σχεδόν των εμβολιασμένων από σοβαρή νόσηση και από ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο, ενώ προστατεύει μεγάλο μέρος των εμβολιασμένων και από ήπια νόσο.

γ) Δημιουργεί υψηλούς τίτλους αντισωμάτων σε άτομα όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων μεγάλης ηλικίας, και επιπλέον προκαλεί ισχυρή διέγερση της κυτταρικής ανοσίας, που αποτελεί ουσιαστικό μέρος της ανοσοποίησης.

δ) Φαίνεται να μειώνει την ιοφορία στα εμβολιασμένα άτομα που τυχόν θα μολυνθούν από το περιβάλλον τους και ως εκ τούτου, συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού.

«Αναφορικά με την προστασία, την αποτελεσματικότητα δηλαδή, από σοβαρή και από ήπια νόσηση, σημειώνεται ότι ο αριθμός ηλικιωμένων ατόμων που έχουν προς το παρόν συμπεριληφθεί στις δημοσιευμένες μελέτες είναι σχετικά μικρός, οπότε δεν υπάρχει ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση ως προς τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Με βάση, όμως, τα δεδομένα που υπάρχουν για την ανοσογονικότητα του εμβολίου σε όλες τις ηλικίες, εκτιμάται ότι η προστασία πιθανότατα αφορά και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας», συμπλήρωσε.

380.136 εμβολιασμοί έως τώρα

Στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα 380.136 εμβολιασμοί, σύμφωνα με τα στοιχεία της σχετικής πλατφόρμας έως το βράδυ της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα, έχουν πραγματοποιηθεί 306.441 εμβολιασμοί πρώτης δόσης και 73.695 έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό.

Οι περισσότεροι εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, συνολικά 64.763 από τους οποίους οι 17.246 αφορούν τη δεύτερη δόση. Ακολουθούν ο Βόρειος Τομέας Αθηνών με συνολικά 49.259 εμβολιασμούς και η περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης (43.223).

Ελλάδα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάλος στην Τουρκία από την ελληνική σημαία πάνω στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» στον Βοσπορο

Ελλάδα / Τούρκοι ενοχλήθηκαν από την υψωμένη ελληνική σημαία στη φρεγάτα «Θεμιστοκλής» που είχε δέσει στον Βόσπορο

Η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» κατέπλευσε στο τουρκικό λιμάνι του ακρωτηρίου Σαράιμπουρνου, μαζί με την τουρκική φρεγάτα «Yavuz» και το γαλλικό πετρελαιοφόρο «Somme»
NEWSROOM