Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6μμ τα Σαββατοκύριακα: Τα σενάρια για καταστήματα & σχολεία

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6μμ τα Σαββατοκύριακα: Τα σενάρια για καταστήματα & σχολεία Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Αττική, Αχαΐα και Θεσσαλονίκη είναι οι περιοχές που προβληματίζουν τους ειδικούς καθώς παρουσιάζουν αυξημένο ιικό φορτίο τις τελευταίες μέρες και εξετάζεται σοβαρά το σενάριο για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μμ τα Σαββατοκύριακα.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, συνεδριάζει σήμερα και αναμένεται να εισηγηθεί εκ νέου περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο ενός ολικού lockdown (απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00) ήδη βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων. Πάντως, χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, από τη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι προς το παρόν «δεν υπάρχει θέμα αυστηροποίησης των μέτρων, υπάρχει θέμα πιστής τήρησης των υπαρχόντων».

Ωστόσο, σχετικά με την περίπτωση της Αττικής οι λοιμωξιολόγοι, δεν αποκλείουν την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6μμ μόνο για τα Σαββατοκύριακα, όμως και όχι για τις καθημερινές. Την ίδια ώρα, στις προτάσεις των ειδικών φέρεται να είναι και η απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο και έλεγχο με SMS στο 13033. Σημειώνεται ότι το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 18:00 στην Αττική τα Σαββατοκύριακα χαρακτήρισε «έξυπνη λύση» ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορωνοϊό, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Υπέρ της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από το απόγευμα, τάχθηκε και η λοιμοξιωλόγος, Ματίνα Παγώνη.

«Συζητάμε κάθε ενδεχόμενο, όλα τα πιθανά μέτρα ώστε να προλάβουμε τη μεγάλη διασπορά του ιού», σημείωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, σε δηλώσεις του στο Mega.


Κλειστό λιανεμπόριο στις «κόκκινες» περιοχές

Σχετικά με το λιανεμπόριο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να εισηγηθούν στην κυβέρνηση το κλείσιμο του κλάδου στις «κόκκινες» περιοχές. Αυτή η πρόταση θα πλήξει σημαντικά το λιανεμπόριο, παρόλα αυτά οι επιστήμονες τονίζουν ότι «προτεραιότητα έχει η ανθρώπινη υγεία. Η οικονομία φτιάχνει στην πορεία».


Τι θα γίνει με τα σχολεία

Σύμφωνα με το iefimerida, οι ειδικοί διαπιστώνουν για πρώτη φορά μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού σε παιδιά δημοτικού και νηπιαγωγείων, και μάλιστα σε μεγάλες σχολικές μονάδες ανά την Ελλάδα. Υπό αυτό το πρίσμα εξετάζεται κλείσιμο των σχολείων και επιστροφή στην τηλεκπαίδευση, μέτρο που ήδη ορισμένοι επιστήμονες -όπως ο καθηγητής Αθ. Εξαδάκτυλος- έχουν τονίσει πώς στηρίζουν. Αντίθετα, αρκετοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι θα ήταν καλύτερα να κλείσουν τα σχολεία μόνο σε ορισμένες περιοχές.

Σημειώνεται ότι το Λεκανοπέδιο χθες κατέγραψε και πάλι τα μισά κρούσματα κορωνοϊού, από αυτά που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Από το σύνολο των 1.067 νέων κρουσμάτων, 532 εντοπίστηκαν στην Αττική, εκ των οποίων τα 129 στο κέντρο της Αθήνας. Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων ωστόσο προέκυψε και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών (101), όπου η διασπορά καταγράφεται αυξημένη τις τελευταίες ημέρες.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ