Κικίλιας: Ανησυχητικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων στα κράτη μέλη της ΕΕ

Κικίλιας: Ανησυχητικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων στα κράτη μέλη της ΕΕ Facebook Twitter
EPA
0

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας χαρακτήρισε ανησυχητικές τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Είναι αλήθεια πως η διαδικασία παραγωγής εμβολίων έτρεξε με πρωτοφανείς ρυθμούς. Μέσα σε λίγους μήνες με τη σύμπραξη όλων των δυνάμεων δημιουργήθηκαν εμβόλια ασφαλή και αποτελεσματικά» ανέφερε ο υπουργός, σχολιάζοντας: «Από την άλλη πλευρά όμως, η διάθεση των εμβολίων παρουσιάζει ανησυχητικές καθυστερήσεις αναφορικά με τις παραδόσεις στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σύμφωνα με τον υπουργό, τις αιτίες αυτής της καθυστέρησης, δεν τις γνωρίζει ξεκάθαρα «ούτε η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν γνωρίζει».

Όπως είπε, οι επιχειρήσεις οφείλουν να αντιληφθούν ότι το σημαντικότερο μερίδιο της χρηματοδότησης για τα εμβόλια προήλθε από κρατικούς πόρους, «δηλαδή από τα χρήματα των φορολογουμένων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βέβαια της χώρας μας».

Κατά τον ίδιο, η Ευρώπη «των 27 κρατών, των 450 εκατομμυρίων πολιτών και με 22 τρισ. ΑΕΠ στα θέματα δημόσιας Υγείας οφείλει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος, να απλώσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους πολίτες, απέναντι σε επιχειρηματικούς ή διακρατικούς ανταγωνισμούς, αυτούς τους πολίτες που στη μεγάλη του πλειοψηφία συμμορφώθηκαν με τα πρωτοφανή μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας» υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

«Τα κράτη μέλη και οι επιχειρήσεις γνωρίζουν πλέον καλά ότι χωρίς υγεία δεν υπάρχει οικονομία» υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

«Η στρατηγική μας κινείται σε δύο άξονες» είπε ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας ότι «πρώτον αναπτύσσουμε το εμβολιαστικό μας σχέδιο με βάση τη διαθεσιμότητα των εμβολίων» και «δεύτερον, διασφαλίζουμε τη δεύτερη δόση σε αυτούς που κάνουν την πρώτη», διαβεβαίωσε ο υπουργός. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM