ΕΣΗΕΑ: Το ΔΣ εκφράζει την αντίθεσή του στις αγωγές του Τσίπρα κατά δημοσιογράφων

ΕΣΗΕΑ: Το ΔΣ εκφράζει την αντίθεσή του στις αγωγές του Τσίπρα κατά δημοσιογράφων Facebook Twitter
0

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εξέφρασε την «έντονη αντίθεσή του» στις αγωγές πολιτικών κατά δημοσιογράφων, με αφορμή την αγωγή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα σε δύο δημοσιογράφους για «συκοφαντίες και ψεύδη» σχετικά με το εξοχικό στο Σούνιο.  

Η ΕΣΗΕΑ δηλώνει αντίθετη σε «ενέργειες πολιτικών προσώπων, που καταφεύγουν σε αγωγές κατά δημοσιογράφων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για προβεβλημένα πολιτικά πρόσωπα, με αφορμή τις αγωγές του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά των δημοσιογράφων Ιωάννη Κουρτάκη και Γιώργου Παπαχρήστου».

Επαναλαμβάνει, ακόμα, την πάγια θέση του ΔΣ για την «κατάργηση του τυποκτόνου νόμου 1178/81, ώστε να παύσει, επιτέλους, η βιομηχανία αγωγών, που μοναδικό σκοπό έχουν να πλήξουν την ελευθερία του Τύπου.»

«Τα θέματα που προκύπτουν από τη δημόσια κριτική, η οποία πρέπει πάντα να στηρίζεται στις αρχές του Κώδικα Δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, όπως ψηφίστηκε από τη Γ.Σ. της ΕΣΗΕΑ το 1998 και του Παγκόσμιου Χάρτη Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας της ΔΟΔ, δεν πρέπει να επιλύονται στις αίθουσες των Δικαστηρίων», καταλήγει η ΕΣΗΕΑ στην ανακοίνωσή της. 

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ μετέφεραν χθες πως αν και οι εναγόμενοι κλήθηκαν με εξώδικο που τους επιδόθηκε «να ανακαλέσουν τα ψεύδη και συκοφαντίες» τους σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα σε σχέση με εξοχική κατοικία που ο τελευταίος μισθώνει στο Σούνιο, αρνήθηκαν να αποκαταστήσουν την αλήθεια.

«Αντίθετα, συνέχισαν με ειρωνείες, υπαινιγμούς και χαρακτηρισμούς την πολιτικώς καθοδηγούμενη και επιτελικώς συντονισμένη επιχείρηση κατασυκοφάντησης και σπίλωσης του Αλέξη Τσίπρα», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία προχωρά στην άσκηση των δύο αγωγών με αίτημα ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ, για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης από την παράνομη προσβολή της προσωπικότητας, της τιμής και της υπόληψης του.

Ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει πως οι δύο δημοσιογράφοι και οι εργοδότες τους λειτούργησαν παράνομα και τον προσέβαλαν με τις «αναληθείς και συκοφαντικές δηλώσεις κι αναρτήσεις τους ηλεκτρονικά, δια του Τύπου αλλά και τηλεοπτικά».

Οι ίδιες πηγές της Κουμουνδούρου θυμίζουν ότι με το εξώδικό του ο κ. Τσίπρας είχε προαναγγείλει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας να του επιδικάσει «ποσό αντίστοιχου ύψους με αυτό που ανάφεραν στις συκοφαντίες τους οι δύο δημοσιογράφοι ότι στοίχισε η ανακαίνιση της ενοικιαζόμενης κατοικίας. Ποσό το οποίο θα αποδοθεί στον ΕΔΟΕΑΠ, τον ασφαλιστικό φορέα των εργαζόμενων στον χώρο της ενημέρωσης».

Οι πηγές τις Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για «ψεύδη των Κουρτάκη-Παπαχρήστου»: «Οι δύο δημοσιογράφοι ισχυρίστηκαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας αγόρασε "βίλα", όπου μετακόμισε και κατοικεί και ότι η ανακαίνιση της κόστισε 1.000.000 ευρώ. Το 1.000.000 ευρώ ισχυρίστηκαν ότι είτε το κατέβαλε κατασκευαστική εταιρεία ομίλου εισηγμένου στο χρηματιστήριο, που ανήκει σε πασίγνωστο επιχειρηματία, είτε το κατέβαλε ο ίδιος ο Τσίπρας με χρήματα, που αφήνονται αμφιβολίες εάν έχουν δηλωθεί στο πόθεν έσχες.

»Μάλιστα, ο κ. Κουρτάκης δήλωνε πως "είναι αργά για να φτιάξει ενοικιαστήριο", ή πως είναι δύσκολο να κρύψουν την κατασκευαστική εταιρεία που πλήρωσε τις εργασίες επισκευής και σαφώς εννοούσε πως έχουν γίνει παράνομες πράξεις, οι οποίες επιχειρείται να συγκαλυφθούν. Ανάμεσα στα ψεύδη και η προσβλητική της προσωπικότητας του Α. Τσίπρα, ως πολίτη και πολιτικού προσώπου, αναφορά του κ. Παπαχρήστου "είναι γνωστό ότι έχει καλές σχέσεις με τη διαπλοκή"».

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ