Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Ενδείξεις του μεταλλαγμένου κορωνοϊού και στη Βόρεια Ελλάδα - 59 κρούσματα στη χώρα

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Ενδείξεις του μεταλλαγμένου κορωνοϊού και στη Βόρεια Ελλάδα - 59 κρούσματα στη χώρα Facebook Twitter
Φωτογραφία Αρχείου / Eurokinissi
0

Εντονο προβληματισμό σε επιστήμονες και κυβέρνηση προκαλεί η μετάλλαξη του κορωνοϊού, με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα να υποστηρίζει ότι υπάρχουν ενδείξεις για κρούσματα και στη Βόρεια Ελλάδα.

Προς το παρόν, όπως ανέφερε, στη χώρα έχει εντοπιστεί μόνο η βρετανική μετάλλαξη με συνολικά 59 κρούσματα, ενώ υπάρχουν και μερικά «ύποπτα» στη Βόρεια Ελλάδα.

«Πρέπει να υποθέσουμε ότι υπάρχει μια διασπορά της καινούριας μετάλλαξης και στη χώρα μας», και γι' αυτό ακριβώς ξεκίνησε μια πιο έντονη γονιδιακή επιτήρηση που είναι μια διαδικασία ειδική και γίνεται στην Αθήνα σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Με βάση τα στοιχεία που δείχνουν ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό, ο κ. Αρκουμανέας εξέφρασε την ανησυχία του για περισσότερα κρούσματα κάτι που όπως είπε έρχεται να προστεθεί σε μια ήδη πολύπλοκη εξίσωση.

Στο ερώτημα εάν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το μεταλλαγμένο στέλεχος μπορούν να οδηγήσουν σε διαφοροποίηση των μέτρων, είπε ότι εάν διαπιστωθεί μεγάλη διάδοση προφανέστατα θα επηρεάσει κάποιες αποφάσεις.  Μάλιστα, δεν απέκλεισε ενδεχόμενο τρίτου lockdown, στην περίπτωση που υπάρξουν ανησυχητικά σημάδια.

 

Πριν λίγα 24ωρα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωνε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, ενδέχεται να συνδέεται με «υψηλότερο βαθμό θνητότητας» για τους ασθενείς.

«Ενημερωθήκαμε σήμερα ότι, πέραν του ότι εξαπλώνεται πιο γρήγορα, φαίνεται τώρα ότι [...] η παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία – ενδέχεται να συνδέεται με υψηλότερο βαθμό θνησιμότητας», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος Πάτρικ Βάλανς έδωσε ένα παράδειγμα: «Αν ανάμεσα σε 1.000 άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ο αρχικός ιός μπορούσε να σκοτώσει 10, η νέα μετάλλαξη θα μπορούσε να σκοτώσει 13 με 14».

 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ