Θεοδωρίδου: Ο κίνδυνος λοίμωξης μειώνεται από τη 12η ημέρα μετά τον εμβολιασμό

Θεοδωρίδου: Ο κίνδυνος λοίμωξης μειώνεται από τη 12η ημέρα μετά τον εμβολιασμό Facebook Twitter
iStock
0

Για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τοποθετήθηκε σήμερα η Μαρία Θεοδωρίδου, ενώ χαρακτήρισε ως «συγκινητική» την προσέλευση των ηλικιωμένων στα εμβολιαστικά κέντρα. 

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, μιλώντας για τις δύο φάσεις του εμβολιασμού ξεκαθάρισε πως η πρώτη είναι εκείνη που εξασφαλίζει αντισώματα στο 52%, τα οποία δημιουργούνται σταδιακά από την ημέρα του εμβολιασμού, για να φτάσουν, κατά τη 15η ημέρα περίπου, στο προαναφερθέν ποσοστό. Ο κίνδυνος λοίμωξης μειώνεται σταθερά μετά τη 12η μέρα από τον εμβολιασμό.

«Αν κάποιοι νομίζουν πως ο εμβολιασμός τελείωσε με τη πρώτη δόση αυτό είναι πέρα για πέρα λάθος», ανέφερε, τονίζοντας πως η δεύτερη δόση πρέπει να πραγματοποιηθεί χωρίς «αδικαιολόγητες καθυστερήσεις». Με τη δεύτερη δόση η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερβαίνει το 95%. 

Παράλληλα ανέφερε για τα ηλικιωμένα άτομα πως παρά τη σχετική γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική η ανταπόκριση, «καλύτερη από νεότερων ατόμων». Αναφερόμενη στα περιστατικά μόλυνσης ηλικιωμένων που είχαν λάβει την 1η δόση του εμβολίου πριν από λίγες ημέρες, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι η δόση θα βοηθήσει να μην παρουσιάσουν σοβαρή νόσηση. Η δεύτερη δόση θα χορηγηθεί μετά την ανάρρωσή τους.

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, ενθαρρυντική είναι η εικόνα που παρουσιάζει το Ισραήλ, καθώς μετά τη 15η ημέρα του εμβολιασμού σε ένα 30% του πληθυσμού παρατηρήθηκε μείωση 25% των σοβαρών λοιμώξεων.

Για τις μεταλλάξεις, σημείωσε ότι πρόκειται για αέναο πόλεμο που δεν έχει τέλος, μόνο ανακωχές. Για τη λεγόμενη βρετανική μετάλλαξη, φαίνεται ότι δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, αλλά ούτε στη νοτιοαφρικανική φαίνεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο. «Δεν διακυβεύεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου με τις μεταλλάξεις» τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου, προσθέτοντας πως οι μεταλλάξεις του ιού είναι αργές και μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανένας κλινικός αντίκτυπος.

Τέλος η κυρία Θεοδωρίδου ευχαρίστησε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τη στάση που κρατάει απέναντι στον πληθυσμό που εμβολιάζεται, ενώ νωρίτερα είχε υπογραμμίσει πως ο εμβολιασμός περισσότερων από 70.000 ατόμων πραγματοποιήθηκε χωρίς να σημειωθούν ανεπιθύμητες ενέργειες.  

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνελήφθη 38χρονος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Ομάδα Σύμπραξης Εκδίκησης»

Ελλάδα / Συνελήφθη 38χρονος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Ομάδα Σύμπραξης Εκδίκησης»

Ανάμεσα στις τρομοκρατικές ενέργειες που τους αποδίδονται είναι και η αποστολή του παγιδευμένου με εκρηκτικά φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης τον Φεβρουάριο
NEWSROOM