Lockdown: Ποια μέτρα ισχύουν μέχρι τις 25 Ιανουαρίου - Ποιες επιχειρήσεις θα λειτουργούν

Lockdown: Ποια μέτρα ισχύουν μέχρι τις 25 Ιανουαρίου - Ποιες επιχειρήσεις θα λειτουργούν Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Αν και το λιανεμπόριο βρίσκεται σε λειτουργία και οι ειδικοί έδωσαν σήμερα το «πράσινο φως» να ανοίξουν και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας από την 1 Φεβρουαρίου, το καθεστώς του lockdown και τα περιοριστικά μέτρα παραμένουν.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκονται σε πλήρη ισχύ και οι πληροφορίες θέλουν το lockdown να παρατείνεται και πέραν της 25ης Ιανουαρίου.  

Την ίδια ώρα, τα σενάρια τόσο για το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων όσο και για την εστίαση δεν τέθηκαν στη συζήτηση των λοιμωξιολόγων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις για το άνοιγμα των πρακτορείων ΟΠΑΠ θα συζητηθεί ξανά την άλλη Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου.

Συνεπώς, απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό (πλην εξαιρέσεων), μετακινήσεις με SMS, χρήση μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, καθώς και η αναστολή λειτουργίας της εστίασης (μόνο take away) παραμένουν μέχρι νεωτέρας. Επίσης, οι μετακινήσεις θα εξακολουθήσουν να απαγορεύονται από τις 21:00 έως τις 05:00.


Τα μέτρα για το λιανεμπόριο

Το λιανεμπόριο και μετά τις 25 Ιανουαρίου αναμένεται πως θα εξακολουθήσει να λειτουργεί με συγκεκριμένους κανόνες.

Συγκεκριμένα:

-Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
-Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.
-Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, ενώ ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα (κωδικό 2), προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
-Το μήνυμα έχει διάρκεια 2 ωρών κατά την οποία ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του.
-Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.
-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).

Τι ισχύει για τα εμπορικά κέντρα

 

Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets) ορίζεται ως εξής:

Ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.

Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

Τι ισχύει για κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, διαιτολογικές υπηρεσίες

Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.
Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.
Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.
Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
Προαιρετική λειτουργία την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου.
Για επιχειρήσεις με εμβαδόν μέχρι 100 τετραγωνικά (πλην βοηθητικών πχ γραφεία, αποθήκη) επιτρέπονται μέχρι 4 άτομα και για επιπλέον τετραγωνικά ένα επιπλέον άτομο ανά 25 τ.μ.

Για τις υπηρεσίες πλην των κομμωτηρίων, κουρείων και διαιτολογίας, απαιτείται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass. Ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος, ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους.

Τι ισχύει για τα ΚΤΕΟ

Για τα ΚΤΕΟ προβλέπεται ότι οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων και οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας, τα γάντια μιας χρήσεως και η χρήση αντισηπτικού.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ