Λιανεμπόριο: Εισήγηση για άνοιγμα στις 18 Ιανουαρίου - Ποια καταστήματα αναμένεται να σηκώσουν ρολά

Λιανεμπόριο: Εισήγηση για άνοιγμα στις 18 Ιανουαρίου - Ποια καταστήματα αναμένεται να σηκώσουν ρολά Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Την επαναλειτουργία εμπορικών καταστημάτων από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, πρόκειται να εισηγηθεί το υπουργείο Ανάπτυξης.

Το σχέδιο αποκάλυψε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο οποίος ανέφερε ότι οι εισηγήσεις που έχουν λάβει για τις 18 Ιανουαρίου, αφορούν καταστήματα που παραδοσιακά κάνουν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους την περίοδο των εκπτώσεων, που ξεκίνησε ήδη από χθες, Δευτέρα. 

Ο κ. Σταμπουλίδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 συμπλήρωσε πως υπάρχει πρόταση από την πλευρά του υπουργείου για να λειτουργήσει όλη η αγορά με τους απαραίτητους κανόνες, καθώς κάποια στιγμή θα πρέπει να συμβαδίσει η λειτουργία της αγοράς με την πανδημία, αφού έχει αποδειχθεί πως όταν τα μέτρα τηρούνται δεν υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση.

Εκτός από τη μέθοδο του click away, στο «τραπέζι» είναι και η εφαρμογή του μοντέλου click in shop για τους κλάδους ένδυσης, υπόδησης και κοσμημάτων.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί αφού προηγουμένως συζητηθεί από την επιτροπή των ειδικών επιστημόνων που μελετά τα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν από τον κ. Χαρδαλιά στην ενημέρωση της Παρασκευής.

Εν αναμονή των αποφάσεων των ειδικών επιστημόνων

Παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμούν ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα εκφράσει αντιρρήσεις στην παραπάνω πρόταση, αλλά τονίζουν ότι την τελική απόφαση θα λάβει ο πρωθυπουργός. Θεωρούν δε πως εάν δεν επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο άμεσα, δεν θα υπάρχει επιστροφή ούτε για τον κλάδο, αλλά ούτε για την ίδια την εθνική οικονομία.

Εάν τελικώς γίνει αποδεκτή η εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης, τότε εκτιμάται ότι θα περιοριστούν απώλειες που θα έχει η αγορά. Χθες ξεκίνησαν οι τακτικές χειμερινές εκπτώσεις οι οποίες για την ώρα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων.

Η παραπάνω πρόταση βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Πάνος Σταμπουλίδης με τον πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γιώργο Καρανίκα.

«Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεσμεύεται να κάνει σε άμεσο χρόνο ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν και επιτρέπεται λόγω της πανδημίας ώστε να λειτουργήσει, έστω κι εν μέρει, η αγορά, αντιλαμβανόμενο πλήρως τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την παρατεταμένη καραντίνα στο σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων. Ιδιαίτερη μέριμνα για μας αποτελούν οι επιχειρήσεις ένδυσης και υπόδησης που συνδέουν ιδιαίτερα τη λειτουργία τους με την περίοδο των εκπτώσεων», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης μετά τη συνάντηση, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει δυνάμεις για να συνεχίσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις μέχρι να φτάσουμε στο τέλος της πανδημίας.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ