Μπουρλά: Σε 2 εβδομάδες θα ξέρουμε αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό με το νέο στέλεχος

Μπουρλά: Σε 2 εβδομάδες θα ξέρουμε αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό με το νέο στέλεχος Facebook Twitter
EPA
0

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα είναι αποτελεσματικό απέναντι στο νέο στέλεχος εξέφρασε ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

«Νομίζω ότι, για να καταλάβουμε πόσο επικίνδυνη είναι, θα πρέπει να περάσει λίγος χρόνος για να καταλάβουμε καλύτερα αυτό το νέο στέλεχος που έχει αναπτυχθεί», δήλωσε ο κ. Μπουρλά στην ΕΡΤ, απαντώντας σε ερώτηση για τη μετάλλαξη που έχει προκαλέσει ανησυχία.

«Σε ότι αφορά τα εμβόλια είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα είναι το ίδιο αποτελεσματικά και σε αυτό το στέλεχος, αλλά δεν το ξέρουμε αυτή την στιγμή με βεβαιότητα», συμπλήρωσε. Τα στοιχεία για αυτό θα είναι διαθέσιμα σε περίπου δύο εβδομάδες, πρόσθεσε.

«Σε περίπου δυο βδομάδες θα έχουμε αρκετά στοιχεία από την ολοκλήρωση των πειραμάτων που κάνουμε αυτή την στιγμή για να δούμε εάν είναι το ίδιο αποτελεσματικό, ή περισσότερο, ή λιγότερο, το εμβόλιο μας κατά αυτού του νέου στελέχους», είπε ο κ. Μπουρλά.

Όσο για την περίπτωση που μπορεί να χρειαστούν τροποποιήσεις, απάντησε ότι αυτό μπορεί να γίνει γρήγορα στο εμβόλιο της Pfizer.

«Εξαρτάται από την τεχνολογία του κάθε εμβολίου. Το πολύ καλό με την τεχνολογία messenger RNA που χρησιμοποιούμε εμείς είναι ότι νομίζω ότι θα είναι ο πιο σύντομος τρόπος για να μπορέσουμε να κάνουμε τροποποίηση στο εμβόλιο, επειδή δεν χρησιμοποιούμε ούτε ζωντανούς, ούτε εξασθενημένους ιούς, δεν χρησιμοποιούμε καν πρωτεΐνες μέσα στο εμβόλιο.

Είναι ένα messenger RNA που στέλνουμε. Μπορούμε να αλλάξουμε τον κώδικα μέσα στα λιποσωματίδια που έχουμε και κάτι το οποίο μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα και να έχουμε αμέσως παραγωγή νέων εμβολίων», εξήγησε.

Ο Άλμπερτ Μπουρλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι «είναι ζήτημα χρόνου να φτάσουμε στο τέλος» του κορωνοϊού. Όμως, τόνισε, μέχρι να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, πρέπει όλοι να φορούν μάσκα και να τηρούν τις οδηγίες. «Είμαστε στο τελευταίο στάδιο, θα ήταν κρίμα κάποιοι να υποστούν περιπέτειες υγείας και να χάσουν ανθρώπους επειδή δεν πρόσεξαν τις τελευταίες μέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την αποστολή των εμβολίων της Pfizer, σημείωσε ότι η συμφωνία με την ΕΕ προβλέπει 200 εκατομμύρια δόσεις εντός του 2021, ενώ η Ένωση έχει ζητήσει 100 εκατ. επιπλέον, «τα οποία θα κάνουμε ότι μπορούμε για να τους δώσουμε». 

Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, δήλωσε ότι υπολογίζει πως θα μπορέσει να πάρει 90.000-100.000 δόσεις μέσα στον Δεκέμβριο, κάτι που «μπορεί να παίξει λίγο» στις πρώτες εβδομάδες της αποστολής.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνελήφθη 38χρονος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Ομάδα Σύμπραξης Εκδίκησης»

Ελλάδα / Συνελήφθη 38χρονος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Ομάδα Σύμπραξης Εκδίκησης»

Ανάμεσα στις τρομοκρατικές ενέργειες που τους αποδίδονται είναι και η αποστολή του παγιδευμένου με εκρηκτικά φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης τον Φεβρουάριο
NEWSROOM
Μενδώνη για Νίσυρο: Ο αρχαιοφύλακας τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων από την πρώτη καταγγελία

Ελλάδα / Μενδώνη για Νίσυρο: Ο αρχαιοφύλακας τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων από την πρώτη καταγγελία

«Διαβάζω ότι υπήρχαν καταγγελίες, ότι δεν τις έλαβε κανείς υπόψη και λοιπά. Αυτοί οι οποίοι τα γράφουν θα βρεθούν στα ποινικά και στα αστικά δικαστήρια από μένα», ξεκαθαρίζει η υπουργός
NEWSROOM