Μόσιαλος: Πρώτο τείχος άμυνας μέχρι τέλη Φεβρουαρίου, αν ο εμβολιασμός ξεκινήσει μέσα Ιανουαρίου

Μόσιαλος: Πρώτο τείχος άμυνας μέχρι τέλη Φεβρουαρίου, αν ο εμβολιασμός ξεκινήσει μέσα Ιανουαρίου Facebook Twitter
EPA
0

Αν ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό ξεκινήσει στις 10-14 Ιανουαρίου στη χώρα μας και εμβολιαστούν 2 εκατομμύρια πολίτες, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουμε το πρώτο τείχος άμυνας, δήλωσε ο Ηλίας Μόσιαλος.

«Για το εμβόλιο της Pfizer γίνονται δύο δόσεις, με μεσοδιάστημα τριών εβδομάδων. Ξέρουμε ότι για να έχεις πολύ καλή ανοσία πρέπει να περάσει και μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση. Ξέρουμε όμως ότι ακόμη και μετά την πρώτη δόση ένα 80-85% έχει ανοσία», ανέφερε αρχικά ο καθηγητής του LSE, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν ο εμβολιασμός ξεκινήσει στις 10-14 Ιανουαρίου και μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου εμβολιάσουμε έως 2 εκατομμύρια Έλληνες, τότε μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουμε κάνει το πρώτο τείχος άμυνας», συμπλήρωσε ο κ. Μόσιαλος.

Το 20% του πληθυσμού δεν είναι αρκετό, αλλά σε αυτό θα προστεθεί όσοι έχουν κολλήσει κορωνοϊό και έχουν αποκτήσει ανοσία, σημείωσε, ενώ τόνισε πως το πιο σημαντικό είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά εκείνων που θα εμβολιαστούν. «Αν δηλαδή εμβολιαστούν αυτοί που είναι πιο πιθανό να μπουν στα νοσοκομεία, τότε θα σταματήσει η πίεση στο σύστημα υγείας», εξήγησε.

Αυτό σημαίνει, συνέχισε ο κ. Μόσιαλος, ότι από τις αρχές Μαρτίου η κυβέρνηση θα μπορεί να χαλαρώσει κάπως τα μέτρα, γιατί δεν θα πιέζεται το ΕΣΥ με τόσους διασωληνωμένους και δεν θα υπάρχει ο αριθμός θανάτων που καταγράφεται αυτή τη στιγμή.

Σε ερώτηση για τις παρενέργειες του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech για τον κορωνοϊό, ο κ. Μόσιαλος σημείωσε ότι έχουν διαπιστωθεί ελάχιστες, όπως πονοκέφαλος, μυαλγία στο σημείο που έγινε η ένεση, αίσθημα κόπωσης ή πυρετός.

«Όλα αυτά φεύγουν, πολύ σύντομα. Οι πιο "δύσκολες" παρενέργειες είναι ότι σε 64 άτομα βρέθηκε μια λεμφαδενοπάθεια, τοπική στο 90% των περιπτώσεων, δηλαδή εκεί που έγινε η ένεση μια αντίδραση των λεμφαδένων η οποία έφυγε σε δέκα μέρες. Σε 4 περιπτώσεις υπήρξε και μια μικρή πάρεση προσώπου που ήταν όμως παροδικό φαινόμενο», συμπλήρωσε και τόνισε ότι πρόκειται για απειροελάχιστο ποσοστό, με βάση τη συμμετοχή στις κλινικές δοκιμές.

Σε ό,τι αφορά τα δύο επεισόδια αλλεργικής αντίδρασης που παρατηρήθηκαν στη Βρετανία, ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι αυτό δεν σημαίνει πως οποιοσδήποτε έχει μια αλλεργία πρέπει να φοβάται να κάνει το εμβόλιο.

«Εγώ έχω αλλεργία σε δύο συγκεκριμένα φάρμακα, έχω ένα ήπιο άσθμα, επίσης είμαι αλλεργικός στη σκόνη, στη γύρη. Σημαίνει ότι δεν πρέπει να πάω να κάνω το εμβόλιο; Όχι, προφανώς και θα πάω να το κάνω. Μιλάμε τώρα για ανθρώπους που έχουν συστηματικά βαριές αλλεργίες, παίρνουν βαριές θεραπείες γι'αυτές τις αλλεργίες, που θα πρέπει να συνεννοηθούν με τον γιατρό τους. Κι εκεί αν θα κάνουν το εμβόλιο, θα το κάνουν υπό ειδικές συνθήκες», εξήγησε.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία και τα επεισόδια στον Ρέντη

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία του αστυνομικού από χούλιγκαν στον Ρέντη - Τι αποκαλύπτει

Οι σοκαριστικοί διάλογοι: «Πήγαν να σκοτώσουν» και «Θα σας βρούνε όλους κρύους» - Το modus operandi της εγκληματικής ομάδας - 67 συλληφθέντες απολογούνται τώρα - Πιστόλια, πολεμικά φυσίγγια, μαχαίρια, κοκαϊνη βρέθηκαν σε σπίτια συλληφθέντων - Έκαναν την επίθεση στο «Μελίνα Μερκούρη» επειδή δεν υπήρχαν κάμερες
NEWSROOM