Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Το σχέδιο των «δύο τετραγώνων» - Drones, ελικόπτερα και 5.000 αστυνομικοί

Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Το σχέδιο των «δύο τετραγώνων» - Drones, ελικόπτερα και 5.000 αστυνομικοί Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Σε επιφυλακή βρίσκεται η Ελληνική Αστυνομία λόγω της δωδέκατης επετείου από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ο σχεδιασμός των μέτρων ασφαλείας δεν προβλέπει ανοχή σε συγκεντρώσεις-συναθροίσεις σε οποιοδήποτε σημείο της Αθήνας, με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να υπογραμμίζουν πως είναι διαφορετική η σύνθεση των συγκεντρωμένων από αυτήν της επετείου του Πολυτεχνείου. Για την υλοποίηση του αστυνομικού σχεδιασμού θα χρησιμοποιηθούν περίπου 5.000 αστυνομικοί. Από αέρος θα εποπτεύουν drones και ελικόπτερα ενώ σε επιφυλακή θα βρίσκονται και οι Αίαντες, τα οχήματα ρίψης νερού.

Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, ο σχεδιασμός προβλέπει έγκαιρη αστυνομική εγκατάσταση σε χαρακτηρισμένα κόκκινα σημεία, όπως στο σημείο δολοφονίας Μεσολογγίου και Τζαβέλα, τα Προπύλαια, η πλ. Κλαυθμώνος, τα Χαυτεία, η πλ. Κάνιγγος, όπου έχουν γίνει κάποια καλέσματα συγκεντρώσεων, ενώ σε επιτήρηση θα βρίσκονται Πολυτεχνείο, ΑΣΟΕΕ, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου και άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όχι μόνο στην Αττική αλλά σε όλη την Ελλάδα.

Σχέδιο δύο τετραγώνων


Οι αρχές αναλυτικότερα, έχουν σχηματίσει δύο τετράγωνα ασφαλείας με το πρώτο να περικλείεται από τις οδούς Κωλέττη, Εμμανουήλ Μπενάκη, Ανδρέα Μεταξά και Ζωοδόχου Πηγής, ακριβώς στη μέση αυτού είναι σημείο της δολοφονίας. Το δεύτερο τετράγωνο είναι ακόμα πιο ευρύ, περικλείοντας τις οδούς Θεμιστοκλέους, Σόλωνος, Χαριλάου Τρικούπης και Αραχώβης. Σύμφωνα με τις αρχές οι έλεγχοι που θα πραγματοποιούνται στο δεύτερο τετράγωνο θα είναι εντατικοί και θα αφορούν την άσκοπη μετακίνηση και το αν έχουν σταλεί SMS που να υποδεικνύουν σαφή αιτία για το λόγο που βρίσκεται κανείς στο συγκεκριμένο σημείο της πόλης.

Διάλυση συγκεντρώσεων


Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν πως θα επιχειρείται διάλυση συγκεντρώσεων σε αρχικό στάδιο με κλιμάκωση αστυνομικών ενεργειών, δηλαδή ηχητικά μηνύματα με μεγάφωνα περιπολικών, παρεμβάσεις διαμεσολαβητών, πρόστιμα Covid, και θα ακολουθεί δυναμική επέμβαση με προσαγωγές ή συλλήψεις και αν παρατηρηθούν επιθετικές ενέργειες θα γίνει χρήση δακρυγόνων, ακόμη και των οχημάτων ρίψης νερού.

Ανησυχία των αρμόδιων αξιωματικών είναι η τυχόν εκδήλωση καταδρομικών επιθέσεων ή «έκτακτων» αιφνιδιαστικών συγκεντρώσεων.  Στο πλαίσιο αποτροπής καταδρομικών επιθέσεων, σε κλοιό ασφαλείας θα βρεθούν αστυνομικοί και δικαστικοί στόχοι, ακόμη και εκκλησίες καθώς έχουν εκφραστεί έντονες αντιδράσεις για την αποφυλάκιση του δράστη της δολοφονίας Επαμεινώνδα Κορκονέα. Πολυάριθμες θα είναι και οι περιπολίες για την αποτροπή καταδρομικών περιφερειακών επιθέσεων και έγκαιρου εντοπισμού μεγάλου αριθμού ατόμων.

 

Απαγορευτικό συγκεντρώσεων


Όσον αφορά το απαγορευτικό συγκεντρώσεων άνω των 4 ατόμων, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχάλης Καραμαλάκης είχε από χθες προέβη σε διαταγή απαγόρευσης των συγκεντρώσεων-συναθροίσεων για λόγους δημόσιας υγείας, όπως ακριβώς είχε γίνει και στην επέτειο του Πολυτεχνείου.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ/ΕΡΤ/OPEN/εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ