ΗΠΑ: Χιλιάδες επιστολικές ψήφοι «στον αέρα» λόγω ταχυδρομικών καθυστερήσεων

ΗΠΑ: Χιλιάδες επιστολικές ψήφοι «στον αέρα» λόγω ταχυδρομικών καθυστερήσεων Facebook Twitter
EPA
0

Πάνω από 150.000 επιστολικές ψήφοι δεν είχαν παραδοθεί από τα αμερικανικά ταχυδρομεία (USPS) μέχρι την ημέρα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, ενώ το αποτέλεσμα της κάλπης ακόμα παραμένει άγνωστο. 

Από αυτές τις ψήφους, 12.000 αφορούν Πολιτείες που δεν έχουν ακόμα αναδείξει νικητή ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζο Μπάιντεν, με τον ρεπουμπλικάνο να συγκεντρώνει προς το παρόν 214 εκλέκτορες και τον Μπάιντεν 253. 

Παρά τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης για έγκαιρη διανομή, η ταχυδρομική υπηρεσία αναγνώρισε χθες ότι χιλιάδες ψήφοι δεν είχαν αποσταλεί εγκαίρως, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που επικαλείται η Washington Post. 

Ο εκτιμώμενος αριθμός των ψήφων που δεν έχουν παραδοθεί θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, με ειδικούς της εκλογικής διαδικασίας να προειδοποιούν ότι οι καθυστερήσεις ενδέχεται να ξεπεράσουν κάθε αποδεκτό, χρονικό όριο παράδοσης που έχουν επιτρέψει και οι πιο «ελαστικές» Πολιτείες. 

Πρόβλημα με τους διαφορετικούς νόμους ανά Πολιτεία

Σε αρκετές από τις λεγόμενες swing states οι ψήφοι θα καταμετρηθούν όσο και αν καθυστερήσουν, αρκεί η σφραγίδα του ταχυδρομείου να έχει μπει το πολύ έως την 3η Νοεμβρίου και να έχουν παραδοθεί έως την Παρασκευή. Αυτό θα συμβεί σε πολιτείες όπως η Νεβάδα όπου 4.518 ψήφοι παραδόθηκαν μετά την ημέρα των εκλογών, όπως και στη Βόρεια Καρολίνα (2.958) και την Πενσυλβάνια (3.439).

Όμως σε άλλες πολιτείες όπως η Αριζόνα (όπου 864 ψήφοι καθυστέρησαν) και η Γεωργία (853), όσες ψήφοι δεν παραδόθηκαν στους αξιωματούχους έως την 3η Νοεμβρίου θα απορριφθούν ως άκυρες. Καθώς η καταμέτρηση δεν έχει ολοκληρωθεί σε αυτές τις Πολιτείες, άγνωστο παραμένει αν οι καθυστερημένες επιστολικές ψήφοι θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα. 

Η καμπάνια του Μπάιντεν το είχε μάλλον προβλέψει

 

Η Ταχυδρομική Υπηρεσία είχε προειδοποιήσει τους ψηφοφόρους να στείλουν εγκαίρως τις ψήφους τους, νωρίτερα από το εφταήμερο πριν τις εκλογές. Η ομάδα της προεκλογικής καμπάνιας του Τζο Μπάιντεν είχε μάλιστα αλλάξει, πρόσφατα, το μήνυμά της, προτρέποντας τους ψηφοφόρους να ψηφίζουν διά ζώσης και να αποφύγουν τις επιστολικές ψήφους το τελευταίο δεκαήμερο. 

Ο Τραμπ από την πλευρά του υποστήριζε χωρίς να παρουσιάσει κανένα στοιχείο ότι οι επιστολικές ψήφοι είναι ευάλωτες στην απάτη, παρότι ο ίδιος και η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μελάνια Τραμπ, ψήφισαν ταχυδρομικά στη Φλόριντα. Τελικά η καμπάνια του άρχισε να ζητά από τους ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους να ψηφίσουν ακόμα και επιστολικά, όταν αντιλήφθηκε το πλεονέκτημα που είχαν αποκτήσει οι Δημοκρατικοί - κάπως καθυστερημένα.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή Louis DeJoy, μεγάλο χρηματοδότη του Τραμπ που ανέλαβε την υπηρεσία τον Ιούνιο, οι ρυθμοί των συστημένων παραδόσεων πέφτουν σταθερά, ειδικά στις αστικές περιοχές που θεωρούνται «προπύργια» των Δημοκρατικών. 

«Άφαντα, 300.000 ψηφοδέλτια»

 

Ομοσπονδιακό δικαστήριο διέταξε ανήμερα των εκλογών την ταχυδρομική υπηρεσία να ελέγξει εξονυχιστικά τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αλληλογραφίας αφού δεν μπορούσαν να εντοπιστούν πάνω από 300.000 ψηφοδέλτια σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Tα Αμερικανικά Ταχυδρομεία ανακοίνωσαν πως βρέθηκαν τελικά σε κέντρα διαλογής στην Πενσυλβάνια 1.700 ψήφοι σε δύο ελέγχους που διενεργήθηκαν και παραδόθηκαν σε εκλογικούς αντιπροσώπους. Σύμφωνα με δικόγραφό τους, τα 1.076 ψηφοδέλτια βρέθηκαν σε κέντρο διαλογής και διανομής στη Φιλαδέλφεια, περίπου 300 στο Πίτσμπεργκ, 266 στην Κοιλάδα Λιχάι και κάποια ακόμη σε διάφορα κέντρα διαλογής στην Πενσυλβάνια.

Εκεί τα ψηφοδέλτια θα πρέπει να παραληφθούν ως σήμερα το απόγευμα ώστε να καταμετρηθούνε ενώ η αναμέτρηση παραμένει εξαιρετικά αμφίρροπη. Ακόμη 500 ψηφοδέλτια βρέθηκαν στη Βόρεια Καρολίνα.

Ο δικαστής Έμετ Σάλιβαν παρήγγειλε την Πέμπτη να γίνονται δύο φορές ημερησίως έλεγχοι σε κέντρα διαλογής των USPS που εξυπηρετούν πολιτείες όπου συνεχίζεται η καταμέτρηση. Σε εννιά διαφορετικές περιοχές στις πολιτείες της Αριζόνα, της Νεβάδα, της Πενσυλβάνια, της Βόρειας Καρολίνα και της Τζόρτζια, το 15% των ψήφων δεν πέρασαν εγκαίρως από τα στάδια επεξεργασίας και παράδοσης. 

Την ημέρα των εκλογών, οι υπάλληλοι των ταχυδρομείων έλαβαν οδηγίες να υποβάλλουν τις ψήφους απευθείας στους καταμετρητές, παρακάμπτοντας την διαδικασία επεξεργασίας που είχε υποβληθεί στον δικαστή Σάλιβαν, για την Κολούμπια. Ο Σάλιβαν έχει αναλάβει μία από τις πολλές αγωγές που ακολούθησαν τις καταγεγραμμένες αποτυχίες - αρνήσεις της ταχυδρομικής υπηρεσίας. Ακτιβιστές των πολιτικών δικαιωμάτων, τονίζουν πως η USPS ήταν δεδομένο πως θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στις εκλογές, για εκατομμύρια Αμερικανούς, ειδικά εν μέσω της πανδημίας κορωνοϊού

«Οι πολίτες έστειλαν τις ψήφους τους την περασμένη εβδομάδα και ο μόνος λόγος που δεν καταμετρήθηκαν ήταν οι καθυστερήσεις του ταχυδρομείου», λέει ο Shankar Duraiswamy, δικηγόρος της ομάδας πολιτικών δικαιωμάτων Vote Forward. 

Οι συνήγοροι των ταχυδρομείων υποστήριξαν από την πλευρά τους πως τα νούμερα δεν είναι απαραίτητα αξιόπιστα καθώς τα δεδομένα δεν καταγράφουν λεπτομερώς τα επί μέρους στάδια που βρίσκονται όλες αυτές οι ψήφοι.

Πάντως με μερικές χιλιάδες ψήφων να χωρίζουν τους δύο υποψήφιους σε ορισμένες από τις Πολιτείες που δεν έχουν ανακοινώσει αποτέλεσμα, αν η διαφορά μειωθεί ακόμα περισσότερο οι καθυστερημένες επιστολικές ψήφοι μπορεί τελικώς να αποδειχθούν καθοριστικές. 

 

Με πληροφορίες από Washington Post και Reuters

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM