Κορωνοϊός: Σχεδόν 80 νεκροί τον Οκτώβριο - Ανησυχία για τα νέα κρούσματα σε κλειστές δομές

Κορωνοϊός: Σχεδόν 80 νεκροί τον Οκτώβριο - Ανησυχία για τα νέα κρούσματα σε κλειστές δομές Facebook Twitter
0

Σε υψηλό επίπεδο παραμένουν τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, με τους νεκρούς να αγγίζουν σχεδόν τους 80 μόλις στις δυο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χτες 436 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 201 αφορούν κατοίκους της Αττικής, που παραμένει στο επίκεντρο των περιοχών με επιδημιολογική επιβάρυνση. Σημαντική διασπορά του κορωνοϊού καταγράφεται ωστόσο και στις Περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης (38 νέα κρούσματα), Κοζάνης (29), Ιωαννίνων (19) και Καστοριάς (17).

Μείωση διασωληνωμένων, αύξηση θανάτων

Την ίδια στιγμή, ελαφρά υποχώρηση εμφανίζει ο αριθμός των ασθενών στα νοσοκομεία -νοσηλευόμενοι και διασωληνωμένοι.

Ειδικότερα, το τελευταίο 24ωρο στα νοσοκομεία νοσηλεύονταν 687 άνθρωποι, με σοβαρή λοίμωξη covid-19, έναντι 720 και άνω που ήταν επί αρκετές ημέρες οι ασθενείς. Από αυτούς, οι 202 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και θαλάμους αρνητικής πίεσης. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 87, αριθμός πολύ μειωμένος σε σχέση με τους 100 που είχαν καταγραφεί την περασμένη Παρασκευή.

Η μείωση των διασωληνωμένων αντικατοπτρίζεται ωστόσο και στην αύξηση των νεκρών, καθώς από την περασμένη Παρασκευή έχουν χάσει τη ζωή τους 37 άνθρωποι λόγω επιπλοκών της λοίμωξης covid-19, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι. Συνολικά τα θύματα του κορωνοϊού τις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου ανέρχονται σε 78 ενώ από την αρχή της επιδημίας, τον περασμένο Φεβρουάριο, έχουν χάσει τη ζωή τους 469 άνθρωποι.

Συναγερμός σε κλειστές δομές για νέα κρούσματα

Συναγερμός σήμανε ξανά την Τετάρτη για τις κλειστές δομές καθώς εντοπίστηκαν τέσσερα νέα κρούσματα στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» νοσηλεύεται με κορωνοϊό μια 87χρονη από γηροκομείο στο Μεταξουργείο στο οποίο συνολικά απασχολούνται 20 νοσηλευτές και φιλοξενούνται 50 ηλικιωμένοι ενώ στα Ιωάννινα μπήκε σε 10ημερη καραντίνα κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου.

Πιέσεις και στα νοσοκομεία της Περιφέρειας

Συνολικά 59 εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία για κορωνοϊό καταγράφηκαν την Τετάρτη, εκ των οποίων οι 41 σε νοσοκομεία της περιφέρειας και οι 18 σε νοσοκομεία της Αττικής. 

Ενδεικτικό της πίεσης που ασκείται πλέον και στα νοσοκομεία της περιφέρειας είναι το παράδειγμα της Κοζάνης, όπου σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η μία κλινική κορωνοϊού δυναμικότητας 15 κλινών, που διαθέτει, έχει 100% πληρότητα με αποτέλεσμα όσοι έχουν μολυνθεί να διακομίζονται πλέον στο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας ή στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης.

Στα ύψη τα κρούσματα στην Αττική

Η Αττική παραμένει μια δύσκολη περιοχή, καταλαμβάνοντας σταθερά την πρώτη θέση στο αρνητικό βάθρο μεταξύ των περιοχών με επιδημιολογική επιβάρυνση.

«Με βάση πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες σε διαφορετικές πόλεις, βλέπουμε ότι το μέγεθος της πόλης/χωριού παίζει σημαντικό ρόλο στη δυναμική της επιδημίας. Υπάρχουν πλέον σαφείς ενδείξεις ότι η ταχύτητα ανταπόκρισης στα προληπτικά μέτρα είναι αντιστρόφως ανάλογη του πληθυσμού στον οποίο απευθύνονται», επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Όπως εξήγησε, η εφαρμογή των μέτρων σε ένα χωριό είναι πιο δραστική και η αποτελεσματικότητα των μέτρων ταχύτερη σε σύγκριση με μια πόλη με παρόμοιο ποσοστό λοιμώξεων. Αντίστοιχα, οι μικρές πόλεις αντιδρούν πιο γρήγορα στα μέτρα σε σχέση με μεγαλύτερες.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM
Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM