Βατόπουλος: Ανησυχητική σταθερότητα κρουσμάτων- Ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει μη ελέγξιμη η κατάσταση

Βατόπουλος: Ανησυχητική σταθερότητα κρουσμάτων- Ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει μη ελέγξιμη η κατάσταση Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ανησυχητική χαρακτήρισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος τη σταθερότητα με τα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται στην Ελλάδα.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι πρόκειται για μια ασταθή ισορροπία, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εξελιχθεί σε μη ελέγξιμη κατάσταση.

«Η κατάσταση γενικά είναι πολύ ρευστή, παρόλο που φαίνεται ότι δεν έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση κρουσμάτων. Δεν έχουμε αυτό που φοβόμαστε, δηλαδή ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, διασωληνωμένων ούτε των θανάτων, εννοώ ανεξέλεγκτη. Έχουμε μια σταθερότητα που είναι ανησυχητική», δήλωσε ο κ. Βατόπουλος στο Open.

«Επίσης έχει φανεί ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε συρροές οπουδήποτε στην Ελλάδα, οι οποίες είναι απολύτως απρόβλεπτες και συνήθως οφείλονται σε ένα γεγονός υπερμετάδοσης. Για αυτό μονότονα επανερχόμαστε στα ίδια, να αποφεύγουμε τις συγκεντρώσεις, κυρίως όταν δεν φοράμε μάσκα και να τηρούμε όλα τα μέτρα».

Σε ερώτηση για το αν είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος σημείωσε αρχικά: «Το θέμα είναι πώς ορίζεις το ανεξέλεγκτο. Για εμένα ανεξέλεγκτο είναι η κατάσταση Ιταλίας που είδαμε τον Μάρτιο» και συμπλήρωσε:

«Για εμένα η κατάσταση εδώ είναι λεπτής ισορροπίας, ασταθούς ισορροπίας, η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να εξελιχθεί σε μια κατάσταση μη ελέγξιμη».

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 436 κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Για μία ακόμη ημέρα, σχεδόν οι μισές νέες μολύνσεις (219) εντοπίστηκαν στην Αττική.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει φτάσει στα επίπεδα του Απριλίου. Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε ότι 91 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, μόλις δύο λιγότεροι από τον αριθμό που είχε καταγραφεί στις 5 Απριλίου, μία από τις χειρότερες ημέρες σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες σε ΜΕΘ.

Παράλληλα όμως και ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη μάχη με τον κορωνοϊό είναι ανάλογος με εκείνη την περίοδο. Τις πρώτες ημέρες του Απριλίου καταγράφονταν 5-9 θάνατοι την ημέρα, κάτι που συμβαίνει και την τελευταία περίοδο.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ