Μυστική επιχείρηση «Αλκμήνη»: Ο ρόλος 4 ΜΚΟ στην προώθηση μεταναστών από Τουρκία

Μυστική επιχείρηση «Αλκμήνη»: Ο ρόλος 4 ΜΚΟ στην προώθηση μεταναστών από Τουρκία Facebook Twitter
0

Λεπτομέρειες για τη μυστική επιχείρηση «Αλκμήνη» της ΕΥΠ και της Ελληνικής Αστυνομίας για τον ρόλο ΜΚΟ στην παράνομη μεταφορά μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα απoκαλύπτει η εφημερίδα Καθημερινή.

Με επιχειρησιακό κωδικό «Αλκμήνη» και κεντρική στρατηγική εποπτεία, η ΕΥΠ και η Ελληνική Αστυνομία διερεύνησαν τον ρόλο τεσσάρων ΜΚΟ στη διά θαλάσσης προώθηση από την Τουρκία μεταναστών και προσφύγων στη Μυτιλήνη, που φαίνεται πως χρησιμοποιούσαν παράνομες διαδικασίες και μεθόδους, σημειώνει το δημοσίευμα. 

Η έρευνα έδειξε ότι συνολικά 35 μέλη των τεσσάρων ΜΚΟ διευκόλυναν τη διακίνηση παράτυπων μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία στη Λέσβο χρησιμοποιώντας παράνομες μεθόδους και διαδικασίες. 

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε με τη μυστική αποστολή δύο μεταναστών στα παράλια της γειτονικής χώρας και τη σκηνοθετημένη συνεργασία τους με μέλη των ελεγχόμενων ΜΚΟ για τη διαπεραίωση εκατοντάδων ανθρώπων.

Από διαβαθμισμένα έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ προκύπτει ότι μέλη τεσσάρων ΜΚΟ δρούσαν με τη βοήθεια της εφαρμογής Alrmphone, ενός τηλεφωνικού αριθμού εκτάκτου ανάγκης που απευθύνεται σε πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι διασχίζουν τη θαλάσσια περιοχή από τα παράλια της Τουρκίας έως τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Μάλιστα ορισμένοι εκ των κατηγορουμένων, κατηγορούνται ότι παρακολουθούσαν τον ασύρματο του λιμενικού, με τον Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη να κάνει λόγο για κατασκοπεία. 

Πρόκειται για υπηκόους Γερμανίας, Γαλλίας, Ελβετίας, Αυστρίας, Νορβηγίας και Βουλγαρίας , ενώ οι δυο από τις υπό έρευνα ΜΚΟ έχουν την έδρα τους στο Βερολίνο, στην ίδια μάλιστα διεύθυνση. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην υπόθεση φέρονται να ενέχονται υπήκοοι Γερμανίας, Γαλλίας, Ελβετίας, Αυστρία, Νορβηγίας και Βουλγαρίας. Η πλειονότητα των κατηγορουμένων, 26 στον αριθμό, είναι πολίτες Γερμανίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα άτομα αυτά «δρούσαν κατ' επίφαση ανθρωπιστικά». 

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και ΜΚΟ από τον Μηταράκη

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αφήσει τις δομές να διοικούνται από ΜΚΟ. Εμείς κοιτάξαμε το ρόλο των ΜΚΟ στην λαθροδιακίνηση προσώπων, ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά μας -και δεν είναι μόνο η Λέσβος-, ΜΚΟ που συμμετείχαν σε κυκλώματα για να έρχονται παράνομα μετανάστες στη χώρα μας, ΜΚΟ που παρακολουθούσαν το λιμενικό, παρακολουθούσαν συχνότητες,  και είχαν ρόλο κατασκόπων και όχι ανθρωπιστικής δράσης» δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι ήδη έχουν ασκηθεί διώξεις.

Με πληροφορίες από Καθημερινή

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM