Κακοκαιρία «Ιανός»: Ζημιές σε 3.000 κτίρια, μεγάλα προβλήματα- Πρόσφυγες στο πλευρό των πληγέντων

Κακοκαιρία «Ιανός»: Ζημιές σε 3.000 κτίρια, μεγάλα προβλήματα- Πρόσφυγες στο πλευρό των πληγέντων Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ζημιές σε περισσότερα από 3.000 κτίρια έχουν διαπιστωθεί έως τώρα στην κεντρική και δυτική Ελλάδα, ενώ μεγάλα παραμένουν τα προβλήματα στην Καρδίτσα, μετά την επέλαση της κακοκαιρίας «Ιανός».

Τα κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών έως τώρα έχουν διαπιστώσει ζημιές σε 3.045 κτίρια στις πληγείσες περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Ελλάδας. Μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 3.326 έλεγχοι, εκ των οποίων οι 2.698 σε πληγείσες περιοχές στην Κεντρική Ελλάδα και οι 628 σε πληγείσες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα.

Έως τώρα έχουν ελεγχθεί

  • 57 κτίρια στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου,
  • 169 κτίρια στην Περιφερειακή Ενότητα Ιθάκης,
  • 2.367 κτίρια στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας,
  • 363 κτίρια στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας,
  • 39 κτίρια στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας,
  • 171 κτίρια στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και
  • 160 στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας.

Μεγάλα τα προβλήματα στην Καρδίτσα

Στο μεταξύ, μεγάλα παραμένουν τα προβλήματα στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας, που έπληξε σφοδρά ο κυκλώνας «Ιανός».

Χωριά αποκλεισμένα ή με επικίνδυνο χωμάτινο οδικό δίκτυο, περιοχές χωρίς υδροδότηση, καταπτώσεις βράχων, γκρέμισμα γεφυρών, κτηνοτροφικές μονάδες και καλλιέργειες ακόμα μέσα στο νερό, είναι το σκηνικό στην περιοχή.

Στον δήμο Αργιθέας τα πιο σημαντικά προβλήματα έχουν να κάνουν με το κεντρικό οδικό δίκτυο. Στην οδική αρτηρία που οδηγεί προς τη Δυτική Αργιθέα έχει υποχωρήσει η άσφαλτος, με αποτέλεσμα η κίνηση να γίνεται μέσω ενός χωμάτινου παράδρομου που έχει δημιουργήσει η περιφέρεια Θεσσαλίας.

Στον κεντρικό δρόμο, από Μουζάκι προς την Παναγία Σπηλιά και το χωριό Πετρίλο, έχουν πέσει βράχοι, ενώ στον οικισμό Λιβάδια έχει καταστραφεί ολοσχερώς το οδικό δίκτυο. Μάλιστα, σε 3-4 χωριά του δήμου έχει διαλυθεί το δίκτυο υδροδότησης, δήλωσε στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου. Επίσης σε τρία χωριά, οι ασφαλτικές συνδέσεις έχουν αντικατασταθεί από χωμάτινους παράδρομους.

Στον δήμο Παλαμά, χωριά όπως τα Καλογριανά βρίσκονται μέσα στο νερό, όπου οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες. Ακόμα, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου, έρχεται νερό από τον ποταμό Πάμισο και καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να αποκοπεί ο τεράστιος όγκος νερών που περνά μέσα από Παλαιοχώρι και Καλογριανά.

Τραγική είναι η κατάσταση στον δήμο Μουζακίου. Έχουν καταρρεύσει γέφυρες με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η σύνδεση χωριών και οικισμών με το Μουζάκι και την Καρδίτσα. Αλλά και οι περισσότερες οδικές συνδέσεις που γίνονται εκτός από δυσκολία κρύβουν και κινδύνους.

Στην πόλη της Καρδίτσας, ο επιχειρηματικός κόσμος δίνει τη δική του μάχη με το χρόνο, προκειμένου η αγορά να επιστρέψει στην κανονικότητα, καθώς τα καταστήματα είχαν δεχθεί τεράστιες ποσότητες νερών.

Από το απόγευμα της Πέμπτης, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Καρδίτσας, άρχισαν να πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων πλημμυροπαθών τα πρώτα χρήματα που δικαιούνται. Το ποσό που πιστώνεται είναι της τάξης των 600 ευρώ. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ξεκινήσει και η πληρωμή των πρώτων δικαιούχων για τις ζημιές στην οικοσκευή, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Πρόσφυγες στο πλευρό των πληγέντων

Στο πλευρό των κατοίκων της Καρδίτσας βρέθηκαν πρόσφυγες που φιλοξενούνται εκεί, βοηθώντας τους σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

«Ο Αζίζ, ο Μουσταφά είναι γείτονες και πλέον φίλοι. Έτρεξαν αμέσως και έβγαλαν τη λάσπη από την επιχείρησή μας. Η Φεριντέ μας έκανε φαγητό. Όποιος έχει χάσει τα πάντα καταλαβαίνει. Τους ευχαριστούμε!», δήλωσε κάτοικος της Καρδίτσας που δέχθηκε βοήθεια από πρόσφυγες όπως ο Αμπντούλ, από το Ιράν που «δεν έχει σταματήσει λεπτό να μας βοηθάει», σύμφωνα με άλλο κάτοικο της περιοχής.

«Από την πρώτη στιγμή επικοινωνήσαμε με όλους τους ωφελούμενούς μας-συνολικά είναι 433 άτομα, εκ των οποίων περίπου 150 είναι παιδιά- και ζητήσαμε εθελοντική εργασία καθώς το κοινοτικό μας κέντρο "Σταυροδρόμι", στο κέντρο της Καρδίτσας, που χρησιμοποιείται και ως τόπος συνάντησης και μαθημάτων για τις προσφυγικές κοινότητες, υπέστη μεγάλη ζημιά από πλημμύρα. Μια ομάδα προσφύγων και αιτούντων άσυλο, μαζί με προσωπικό της Αναπτυξιακής ανέλαβε δράση και βοήθησε στην αποκατάσταση και τον καθαρισμό του χώρου από τα νερά και τη λάσπη», δήλωσε στο ΑΠΕ η συντονίστρια προγράμματος στέγασης προσφύγων ESTIA Χρυσαυγή Σέγγη.

Όμως, εκτός από το κοινοτικό κέντρο, πολλοί πρόσφυγες- με δική τους πρωτοβουλία- βοήθησαν και καταστηματάρχες. «Είδαμε πολλές αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ευχαριστίες ντόπιων σε πρόσφυγες για τη βοήθειά τους στον καθαρισμό των επιχειρήσεών τους» δήλωσε η κ. Σέγγη.

Η κακοκαιρία «Ιανός» προκάλεσε ζημιές και σε σπίτια στα οποία στεγάζονται πρόσφυγες, κάποια από τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς. «Είχαμε καταστροφές σε 7 σπίτια εκ των οποίων τα δύο που είναι πλίνθινες μονοκατοικίες, κρίθηκαν ακατάλληλα», δήλωσε η κ. Σέγγη.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ